Van Gölü'nde Tatvan açıklarında köpüklenme havadan görüntülendi
Türkiye'nin en büyük gölü Van Gölü yüzeyinde, Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Adabağ köyü açıklarında oluşan köpüklenme havadan görüntülendi. Görüntüleri akademisyen ve fotoğraf sanatçısı Veysel Akşahin kaydetti.
Uzman açıklaması: Rüzgar, alkali su ve dip sularının hareketi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, köpüklenmenin rüzgarların etkisiyle yüzey ve dip sularının yer değiştirmesi sonucu ortaya çıktığını belirtti. Dr. Akkuş, 'Van Gölü 3 bin 712 kilometre karelik yüzey alanı ile beraber ülkemizin en büyük gölü ve sahip olmuş olduğu su kalite kriterleri ile özel bir ekosistem' dedi.
Akkuş, gölün altındaki karbonatça zengin suyun yüzeye doğru hareket ettiği ve rüzgarın etkisiyle köpürmeler oluştuğunu vurguladı. pH seviyesinin 9.2 dolaylarında ve tuzluluğun binde 21 olduğu gölün alkali karakteri nedeniyle köpüklenmeye yatkın olduğunu aktardı.
Dr. Akkuş, bu gözlem hakkında şu noktayı da ekledi: 'Bu tip durumları hemen kirlilikle veya olumsuz bir durumla bağdaştırmak aslında doğru değil. Bu durum aslında Van Gölü'nün bize ne kadar özel bir ekosistem olduğunu gösteriyor.'
Rüzgarla beraber dalgaların ve ana akıntı hatlarının köpüğü bir araya topladığını, bunun fotoğrafçılar ve drone çekimi yapanlar için görsel bir fırsat oluşturduğunu belirtti.
VAN GÖLÜ YÜZEYİNDE OLUŞAN KİLOMETRE UZUNLUKTAKİ BEYAZ KÖPÜK HAVADAN DRON İLE GÖRÜNTÜLENDİ