Uzmanlardan kış uyarısı:
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı Dr. Tuğba Özüarı, havaların soğumasıyla birlikte soba, doğal gaz ve diğer ısıtma araçlarının kullanımının yaygınlaştığını, bunun sonucunda karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin arttığını belirtti. Halk arasında "sessiz ölüm" olarak anılan karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmesinin zor olduğunun altını çizdi.
Dr. Özüarı, zehirlenmenin erken dönemde baş ağrısı, bulantı, kusma ve halsizlik gibi genel belirtilerle başlayabildiğini; ilerleyen vakalarda bilinç kaybı, kalp ve sinir sistemi hasarlarının görülebildiğini söyledi. Ağır vakalarda hastaların hastanede tedavi edildiğini ve kliniğin bu tür vakalara müdahale edebildiğini vurguladı.
Zehirlenmenin belirtileri ve tedavi:
Uzman, karbonmonoksit maruziyetinde belirtilerin sıradan bir grip ya da yorgunlukla karışabileceğini belirterek erken tanının önemine dikkat çekti. İleri derecede zehirlenmeye maruz kalan hastalara uygulanan hiperbarik oksijen tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Özüarı, bu tedavinin özel kabinlerde yüksek basınç altında yüzde 100 oksijen solutularak gerçekleştirildiğini anlattı. Bu yöntemin, vücuttaki karbonmonoksit bağlarının çözülmesine yardımcı olduğunu ifade etti.
Önleme ve günlük tedbirler:
Dr. Özüarı, karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük ölçüde önlenebilir olduğunu belirterek alınması gereken temel önlemleri sıraladı: sobaların, bacaların ve doğal gaz sistemlerinin düzenli kontrolü, kapalı ortamların yeterli şekilde havalandırılması ve gaz dedektörlerinin bulundurulması. Ayrıca küçük tedbirlerin bile ölümcül sonuçları engelleyebileceğini hatırlattı ve vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
Uzmanların uyarısı, Van'da kış döneminde ısıtma cihazlarını kullanan herkesi, hem düzenli bakım hem de basit önlemlerle riski azaltmaya yönlendiriyor. Dr. Özüarı, şüphe durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini ekledi.
VAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HAVA VE UZAY HEKİMLİĞİ UZMANI DR. TUĞBA ÖZÜARI, KIŞ AYLARININ YAKLAŞMASIYLA BİRLİKTE KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ RİSKİNİN ARTTIĞINA DİKKAT ÇEKEREK, SOBA, BACA VE DOĞAL GAZ SİSTEMLERİNİN DÜZENLİ KONTROL EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.