Uzunçayır Baraj Gölü'nde ilk kafes denemesi: 1,5 milyon yavru alabalık suyla buluştu

Tunceli’de Uzunçayır Baraj Gölü’nde ilk kafes balıkçılığı denemesi yapıldı; 30 kafeste 1,5 milyon yavru alabalık suya bırakıldı, kapasite artırımı hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 10.04.2026 14:17
Güncelleme Tarihi: 10.04.2026 14:17

Uzunçayır Baraj Gölü'nde ilk kafes denemesi: 1,5 milyon yavru alabalık suyla buluştu

Uzunçayır Baraj Gölü'nde ilk kafes balıkçılığı denemesi

Tunceli'de su ürünleri yetiştiriciliğinde yeni bir adım atıldı. Uzunçayır Baraj Gölünde ilk defa kafes balıkçılığına geçilerek, baraj üzerinde kurulan 30 kafese toplam 1 buçuk milyon yavru alabalık bırakıldı. Bu uygulama, ildeki üretim kapasitesinin artırılması ve altyapının güçlendirilmesi çerçevesinde gerçekleştirildi.

Deneyin ayrıntıları

Tunceli genelinde faaliyet gösteren 48 balık yetiştiricilik tesisi bulunuyor ve mevcut tesislerde toplam 22 bin ton üretim kapasitesi mevcut. Uzunçayır Barajı'ndaki ilk denemede, kurulan 30 kafes için ayrılan kapasite 800 ton olarak belirtildi. Deneme çalışmasının sonucu, ilerleyen dönemlerde üretim hacimlerinin yeniden düzenlenmesi açısından belirleyici olacak.

Yetkililerin değerlendirmesi

Vali Şefik Aygöl uygulamayla ilgili şunları kaydetti: "Şehrimiz kafes balıkçılığı anlamında ülkemizde ilk 10 vilayet biri konumda. Uzunçayır Barajı dahil şehrimizin kapasite olarak 48 tesis var. Bu tesislerde toplam 22 bin ton kapasite ile balık üretimimiz mevcut. Uzunçayır Barajı’nda ilk denememiz. 30 kafeste 800 ton kapasite ile 1 buçuk milyon yavru balığı suyla buluşturduk. Eğer bu denememiz başarılı olursa ilk önce firma kendi kapasitesini yaklaşık 5 kat çıkaracak. Aynı zamanda 5 firma daha bu denemeyi bekliyor. Biz başarılı olacağına inanıyoruz. Şehrimizde bu tesis sayısını artırıp kapasitemizi 30 bin tona çıkarmayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor"

Yetkililer, denemeden elde edilecek sonuçlara göre kafes balıkçılığı uygulamalarının genişletilmesini ve mevcut şirketlerin kapasite artışlarını desteklemeyi planlıyor. Başarılı olması halinde, pilot uygulamanın bölgedeki üretim ve yatırım dinamiklerini etkilemesi bekleniyor.

TUNCELİ UZUNÇAYIR BARAJ GÖLÜ’NDE İLK DEFA KAFES BALIKÇILIĞINA GEÇİLDİ VE 1,5 MİLYON YAVRU ALABALIK...

TUNCELİ UZUNÇAYIR BARAJ GÖLÜ’NDE İLK DEFA KAFES BALIKÇILIĞINA GEÇİLDİ VE 1,5 MİLYON YAVRU ALABALIK SU İLE BULUŞTU.

TUNCELİ UZUNÇAYIR BARAJ GÖLÜ’NDE İLK DEFA KAFES BALIKÇILIĞINA GEÇİLDİ VE 1,5 MİLYON YAVRU ALABALIK...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.