Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Uzmanlar açıkladı! Kuantum bilgisayarların kodları kırılırsa en özel sırlarımız ifşa olacak!

Uzmanlar, kuantum bilgisayarları olarak bilinen süper güçlü makinelerin dijital verilerimizi koruyan kodları kırabileceği bir gün gelebileceğini ve bu durumda en özel sırlarımız ifşa olacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 09:57
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 09:57

Uzmanlar açıkladı! Kuantum bilgisayarların kodları kırılırsa en özel sırlarımız ifşa olacak!

Kuantum bilgisayarları, güvenlik, hız ve işlem özellikleri nedeniyle süper güçlü bilgisayarlar olarak biliniyor. Ayrıca, asla kırılamayacağı düşünülen kodları onları oldukça güvenli bilgisayarlar haline getiriyor.

Ancak uzmanlara göre, bu bilgisayarların da şifreleri bir gün kırılabilir ve buna "Q-Day" deniyor. Kuantum bilgisayarların kodlarının kırılması sonucu gizli bilgileri ifşa olma riskiyle karşı karşıya bırakabileceğinden, dünyanın dijital gizlilik hakkındaki düşünceleri için büyük bir dönüm noktası olacağı düşünülüyor.

kuantum

Q-DAY’İN NE ZAMAN GELECEĞİ BİLİNMİYOR

Siber güvenlik uzmanlarının hepsi o günün ne zaman geleceği konusunda hemfikir değil. Reuters'a göre bazı araştırmacılar Q-Day’in yüzyılın ortalarında geleceğini tahmin ediyor. Diğerleri ise çok daha erken geleceğini düşünüyor.

Reuters'e göre, Kanadalı siber güvenlik firması Quantum Defen5e'nin Başkan Yardımcısı Tilo Kunz, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine "Q-Day "in 2025 yılına kadar gelebileceğini söyledi.

Kuantum bilgisayarlar, atom altı parçacıkların özelliklerine dayanarak ciddi sayı hesaplamaları yapabildikleri için normal bilgisayarlardan çok daha güçlü Günümüz bilgisayarlarında mümkün olmayan hesaplamaları gerçekleştirebilir ve bilgiyi çok daha yüksek hızlarda işleyebiliyorlar.

Şu anda en önemli sorunlardan biri, kuantum bilgisayarların kübit olarak bilinen anahtar işlem birimlerinin, büyük miktarda verinin şifresini çözmek için yeterince uzun süre kararlı olmaması. Dolayısıyla günümüzün kuantum bilgisayarları hâlâ oldukça küçük ve sınırlı işlem gücüne sahip. 

kuantum

DÜNYADAKİ EN YÜKSEK YATIRIM 

Kuantum teknoloji şirketi Q-CTRL'in kurucusu ve CEO'su Michael Biercuk Reuters'e verdiği demeçte, teknolojinin o noktaya ulaştığında, 21’inci yüzyılda, 19’uncu yüzyıldaki gibi elektriğin bir kaynak olarak kullanılması kadar dönüşümsel olacağını söyledi.

Dolayısıyla ABD ve Çin gibi küresel süper güçler Q-Day öncesinde kuantum araştırmalarına tonlarca para akıtıyor. IBM, Amazon, Intel, Google ve daha birçok şirketin kuantum işlemciler geliştirdiği Kuzey Amerika, kuantum bilişimin geliştirilmesinde lider olarak görülüyor. Danışmanlık firması McKinsey & Company'nin tahminlerine göre, 2022 yılında Amerika Birleşik Devletleri kuantum araştırmalarına 1,8 milyar dolar yatırım yaparken, Kanada 100 milyon dolar daha ayırdı.

Ancak Çin de çok geride değil ve araştırmalara şaşırtıcı bir oranda para akıtıyor. McKinsey, Çin'in kuantum bilişime toplam 15 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını açıkladı, bu da dünyadaki en yüksek yatırım anlamına geliyor.

Bu noktaya hangi ülkenin daha önce ulaşacağını kimse tahmin edemiyor. Ancak hangisi yaparsa yapsın, küresel güvenlik üzerinde geniş kapsamlı etkilerinin olabileceği düşünülüyor.