Uzmandan H3N2 uyarısı: 2026 Mart ayına dikkat
Son dönemde yayılmaya başlayan H3N2 gribiyle ilgili olarak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Rıza Şahin önemli uyarılarda bulundu. Avustralya, İngiltere ve İspanya'da hastanelerin dolup taşmasına neden olan H3N2 suşunun ülkemizde de görülmeye başladığı belirtiliyor.
H3N2'nin yayılımı ve özellikleri
Uzmanlar, söz konusu suşun "mutajen" olduğunu ve kıtalar arası hızla yayılarak küresel grip dengelerini etkilediğini aktarıyor. Birçok hastanın hastanelere başvurduğu belirtilirken, Doç. Dr. Şahin H3N2'nin belirtilerinin klasik grip semptomlarıyla aynı olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Şahin'in ifadeleriyle: "Bu virüs, bildiğimiz influenza. İnfluenza, yani grip yapan virüslerin temel karakterlerinden biride sürekli mutasyona uğramaları. Bu değişimler eğer anlamlı olursa o zaman ya bulaşıcılıkları ya da ağır ölüm yapıcı etkileri değişiyor. Şu anki virüs daha bulaşıcı. Avustralya’dan ülkemize doğru yavaşça giriyor."
Semptomlar ve korunma önerileri
Uzman, semptomların yüksek ateş, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, bulantı, kusma ve baş ağrısı şeklinde özetlenebileceğini belirtti: "Semptomlar değişmiyor, sadece bulaşıcılığı artıyor."
Kış aylarında virüslerin daha kolay yayıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Şahin, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: hasta kişilerden uzak durulması, hasta kişilerin maske takması ve çevredeki kişilerin 1 metre mesafeyi koruması. Ayrıca soğuk ve nemli havanın virüsün yaşam koşullarını kolaylaştırdığı vurgulandı.
2026 Mart uyarısı
Doç. Dr. Şahin, influenzanın ve bazı koronavirüslerin 4 yılda bir tipik salgın dönemlerine girdiğini işaret ederek, geçmişe dair değerlendirmesini paylaştı: "5 sene önce kovid salgını yaşadık. En son omicron suşu vardı. 2022 yılının Ocak ayından sonra vaka sayıları 100-120 binlere tırmandı ve koronavirüs insana evrimleşti. Bir nevi artık kovid gripleşti. Bu tip insana evrimleşmiş koronavirüsler 4 yılda 1 salgın yapar. 2022 Mart ayında son görülen vakalar mevcuttu. 4 yıl geçti, 2026 Mart ayına geliyoruz. Bir yanda mutajen influenza, bir yanda da insana evrimleşmiş koronavirüslerin tipik salgınlarının zamanına giriyoruz. İnsanları dikkatli olmaya çağırıyorum."
Özetle: Uzman, H3N2'nin artan bulaşıcılığı ve 2026 Mart dönemine işaret ederek bireysel korunma önlemlerinin (maske, mesafe) önemine vurgu yapıyor.
ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. AHMET RIZA ŞAHİN, KORONAVİRÜSLERİN 4 YILDA BİR SALGIN YAPTIĞINI BELİRTEREK, "2026 MART AYINA YAKLAŞIRKEN MUTAJEN İNFLUENZA VE KORONAVİRÜSLERİN TİPİK SALGINLARININ ZAMANINA GİRİYORUZ. İNSANLARI DİKKATLİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUM" DEDİ.