Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Uzay teknolojisinde devrim! İnek dışkısıyla çalışan roket motoru üretildi!

Japonya merkezli bir şirket, inek gübresiyle çalışan bir roket motoru geliştirdiğini duyurdu. Bu motorun yer aldığı küçük uyduların yakın gelecekten uzaya fırlatılması planlanıyor. İşte merak edilen her şey...

Yayın Tarihi: 18.12.2023 16:13
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 16:13

Uzay teknolojisinde devrim! İnek dışkısıyla çalışan roket motoru üretildi!

Interstellar Technologies Inc. adlı girişim, yerel kaynaklı inek dışkısıyla çalışmak üzere tasarlanmış bir uzay roketi motorunu çalıştırmayı başardığını açıkladı. Lanse edilen yüksek verimli, düşük maliyetli yanma odası ZERO olarak biliniyor ve gelecekte küçük uyduların uzaya fırlatılmasına yardımcı olabileceği belirtildi.

Şirket 10 saniyelik statik ateşleme testinin başarılı olduğunu ve bir roket motorunun yakındaki süt çiftliklerinden elde edilen inek gübresinden elde edilen sıvı biyometanla çalıştırılabileceğini gösterdiğini belirtti.

 

BÜYÜK ROKET MOTORLARINI DA ÇALIŞTIRACAK MIroket?

X'te paylaşılan videolar, motorun gerçekten de statik testinde başarılı olduğunu ve mavi, yatay alevden oluşan süper sıcak bir jet fırlattığını gösteriyor.

Interstellar Technologies Inc. şirketi ZERO uzay roketi motorunu ocak ayına kadar birkaç kez daha test etmeyi umduğunu açıkladı. Motorun uyduları alçak Dünya yörüngesine taşımaya yardımcı olacak kadar güçlü olması gerektiğini söylüyor.

ZERO her ne kadar heyecan verici olsa da ve dışkıdan elde edilen kimyasalları kullanma olasılığı çok büyük olsa da, NASA'nın Orion kapsülü gibi bir uzay aracını yörüngeye taşıyabilecek bir roket motoru inşa etmek yoğun güç ve yakıt kapasitesi gerektiriyor. ZERO'nun kullandığı yakıt kaynağının bu gereksinimleri karşılayıp karşılayamayacağı belli değil.