UTİB, tekstilde sosyal uygunluk ve çevre kapasitesini güçlendirme UR‑GE projesini başlattı

UTİB, Ticaret Bakanlığı desteğiyle tekstilde sosyal uygunluk ve çevre kapasitesini artırmayı hedefleyen UR‑GE projesini başlattı; faaliyetlerin %75’i devlet desteğiyle karşılanacak.

Yayın Tarihi: 11.01.2026 11:11
Güncelleme Tarihi: 11.01.2026 11:11

UTİB, tekstilde sosyal uygunluk ve çevre kapasitesini güçlendirme UR‑GE projesini başlattı

UTİB, tekstilde sosyal uygunluk ve çevre kapasitesini güçlendirme UR‑GE projesini başlattı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), tekstil sektörünün değişen küresel ticaret kurallarına uyum sağlaması ve ihracatçıların uluslararası denetimlerdeki gücünü artırmak amacıyla Tekstil Sektöründe Sosyal Uygunluk Kapasitesinin ve Çevre Kabiliyetinin Geliştirilmesi ile İhracatın Artırılması UR-GE Projesi'ni başlattı.

Projenin amaçları ve kapsamı

Proje, firmaların sosyal uygunluk denetimlerine hazırlık süreçlerini iyileştirmek, kurum içi uzman yetiştirmek ve küresel pazarlardaki yeni tedarik zinciri yasalarına tam uyum sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Bu çerçevede eğitim, danışmanlık ve ihtiyaç analizine dayalı yol haritası çalışmaları öncelikli faaliyetler arasında yer alıyor.

Açılış çalıştayı ve katılımcılar

Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen projenin İhtiyaç Analizi Raporlaması Açılış Çalıştayı çevrimiçi biçimde gerçekleştirildi. Toplantıya, tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve UR-GE programına katılan firmaların temsilcileri katıldı; proje sürecinin temel yapı taşlarını ve ihtiyaç analizi raporlaması ile yol haritası hazırlama süreçlerini kapsayan kapsamlı bilgilendirme yapıldı.

İhtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık yaklaşımı

UR-GE projesi kapsamında firmalara ihtiyaç analizi ve raporlama hizmeti sunan Think Great Insights'ın kurucusu, ekonomist Dr. Tülay Güzel tarafından gerçekleştirilen sunumda, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin nasıl şekillendirileceği ve firmaların ihracat odaklı gelişim süreçlerine nasıl katkı sağlayacağı detaylandırıldı.

"UR-GE projelerinde oluşturulan ihtiyaç analizi raporu, firmaların sosyal uygunluk ve çevresel kapasite başta olmak üzere mevcut yapılarını doğru analiz etmelerine ve ihtiyaçlarına uygun bir gelişim yol haritası oluşturmalarına imkân tanıyor. Yapılan ihtiyaç analizi sayesinde firmalar; hangi alanlarda güçlenmeleri gerektiğini net bir şekilde görebiliyor, eğitim ve danışmanlık süreçlerini kendi önceliklerine göre şekillendirebiliyor. Sosyal uygunluk, sürdürülebilirlik, üretim süreçlerinin geliştirilmesi, tasarım ve trend odaklı yaklaşımlar ile dijital dönüşüm gibi birçok başlıkta planlanan danışmanlık ve eğitim faaliyetleri, firmaların kurumsal altyapılarını güçlendirirken ihracat pazarlarına daha hazırlıklı ve rekabetçi şekilde açılmalarını sağlıyor. Bu kapsamlı ve değerli sürecin hayata geçirilmesinde başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, UTİB’e ve katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyor, süreci verimli ve uyum içinde gerçekleştireceğimize inanıyorum"

Finansman ve beklenen etkiler

Proje kapsamında planlanan faaliyet maliyetlerinin yüzde 75’i devlet desteği ile karşılanacak. Bu destek yapısı, özellikle küçük ve orta ölçekli tekstil firmalarının sosyal uygunluk ve çevresel kapasite yatırımlarını hızlandırmasını ve uluslararası tedarik zinciri gereksinimlerine daha hızlı uyum sağlamasını amaçlıyor.

UTİB’in başlattığı bu girişim, sektör açısından yalnızca mevzuata uyum sağlamakla kalmayıp; firmaların kurumsal altyapılarını güçlendirerek ihracat pazarlarında rekabetçiliklerini artırmayı hedefleyen stratejik bir adım olarak öne çıkıyor.

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (UTİB), TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DEĞİŞEN KÜRESEL TİCARET...

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (UTİB), TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DEĞİŞEN KÜRESEL TİCARET KURALLARINA UYUM SAĞLAMASI VE İHRACATÇILARIN ULUSLARARASI DENETİMLERDEKİ GÜCÜNÜ ARTIRMAK HEDEFİYLE 'TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SOSYAL UYGUNLUK KAPASİTESİNİN VE ÇEVRE KABİLİYETİNİN GELİŞTİRİLMESİ İLE İHRACATIN ARTIRILMASI UR-GE PROJESİ'Nİ BAŞLATTI.

ULUDAĞ TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (UTİB), TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DEĞİŞEN KÜRESEL TİCARET...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.