Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Üstün ifadeli ibaresi verilen Atatürk’ün portresi 19 Mayıs günü sergilenecek!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) envanterine ders kitaplarının ilk sayfalarında da yer alan tarihi Atatürk portresi dahil edildi.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 12:27
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 12:27

Üstün ifadeli ibaresi verilen Atatürk’ün portresi 19 Mayıs günü sergilenecek!

MEB’ten yapılan yeni bir yazılı açıklamada Atatürk’ün söz konusu tarihi portresinin ressam Şeref Sonel tarafından sulu boya renklendirme tekniği ile yapıldığı aktarıldı. O tarihten bu yana tüm sınıflarda ve ders kitaplarında yer alan portrenin Bakanlık’ta muhafaza edilmesine karar verildi. Ayrıca tablonun arkasında yer alan “Atatürk Portresi Raporu” başlıklı ıslak imzalı eserin değerine dikkat çeken Bakanlık, 6 kişilik komisyon ile görüştü. 

1961 yılında Ankara’da Kızılay Derneği binasında toplanan Prof. Dr. Afet İnan, Tevfik Bıyıklıoğlu, Enver Ziya Karal, Muhittin Güreli ve Turgut Zaim ile Rami Uluer’in bulunduğu 6 kişilik komisyon raporunda, söz konusu portrenin tüm diğer Atatürk portrelerinden daha nemli olduğu aktarıldı. 

Komisyon raporunda ayrıca Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin orijinaline uygun çizildiği de vurgulandı. Ressam Şeref Sonel’ın 30 yıl önce çekilmiş bir fotoğraftan büyütüp renklendirdiği çalışmanın tarihi olduğuna karar verildi. Atatürk’ün o zamanki halinin aslını yansıttığı vurgulanan portrenin bugüne kadarki diğer tüm Atatürk portrelerinden işleniş bakımından üstün ifadeli olduğu kaydedildi ve şunlar eklendi: 

“… Bu portrede Atatürk'ün iradesini, kudretini, azmini, asaletini, zekasını, sevimliliğini ve büyük insanlığını bir arada görmek ve duymak mümkündür. Portrede kullanılan renkler gayet ahenkli ve iyi kıymetlendirilmişlerdir."

Komisyon raporunda söz konusu portrenin Atatürk’ün ruhuna ve ululuğuna yaraşır bir şekilde çoğaltılmasının şart olduğu aktarıldı. Ayrıca portrenin bakanlık tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda sergileneceği kaydedildi.