DOLAR
42,73 -0,03%
EURO
50,23 -0,07%
ALTIN
5.945,27 0,25%
BITCOIN
3.714.109,5 -0,98%

Ursula von der Leyen'den AB Ülkelerine Savunma Harcamalarını Artırma Çağrısı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkeleri savunma harcamalarını GSYH'nin yüzde 3'üne çıkarmaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 11.03.2025 12:25
Güncelleme Tarihi: 11.03.2025 12:25

Ursula von der Leyen'den AB Ülkelerine Savunma Harcamalarını Artırma Çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın güvenliğinde mevcut bir krizle karşı karşıya olunduğunu ve Rusya'nın Avrupa'nın toplamından daha fazla savunma üretimi gerçekleştirdiğini kaydederek, üye ülkelere savunma harcamalarını Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (%3) üzerinde artırma çağrısı yaptı.

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Avrupa'nın güvenliğine ilişkin son durum değerlendirmeleri yaparak, "Avrupa'nın güvenliğinde bir krizle karşı karşıyayız. Ancak Avrupa her zaman krizler içinde inşa edildi. Bu, güçlü bir pozisyondan barış elde etmek ve Avrupa'nın savunması için ortak adım atma zamanının geldiği anlamına geliyor," ifadelerini kullandı.

Avrupa güvenlik düzeninin sarsıldığını belirten von der Leyen, Soğuk Savaş sonrası kurulan birçok hayalin paramparça olduğunu vurgulayarak, "Bazıları Rusya'nın Avrupa'nın ekonomik ve güvenlik mimarisine entegre edilebileceğine inanıyordu. Diğerleri ise ABD'nin tam korumasına sonsuza kadar güvenebileceğimizi düşündü ve bu nedenle gardımızı indirdik," diye ekledi.

"Hayallerde yaşama zamanı sona erdi," diyen von der Leyen, Avrupa'nın kendi savunmasını daha fazla üstlenmesi gerektiğini ifade etti. "Bugünden itibaren, cesaretle hareket etmeliyiz. Avrupa savunmasında bir yükselişe ve derhal harekete ihtiyacımız var," şeklinde konuştu.

Bu ihtiyacın, Avrupa'nın kendi güvenliğinin yanı sıra Ukrayna'nın askeri ihtiyaçlarını karşılama ve güvenlik garantileri sağlama gerekliliğinden kaynaklandığını kaydeden von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in düşman bir komşu olduğunu ve güvenilemeyeceğini, sadece caydırılabileceğini belirtti.

Von der Leyen, Avrupa'nın GSYH'sine oranla savunma harcamalarının %2'den bile daha az olduğunu ifade ederek, "Bugün yapılan tüm analizler, Avrupa bütçesinin %3'ün üzerine çıkmamız gerektiğini gösteriyor," dedi.

Von der Leyen, "Rearm Europe" başlığıyla sunduğu yasa teklifine de dikkat çekerek, üye ülkelere toplam 800 milyar Avro kadar mali destek sağlamayı planladıklarını anlattı. Yasa teklifinde, 150 milyar Avrosunun ortak tedarik için ayrılmasının öngörüldüğünü aktardı.

"Gelişmiş hava savunması, insansız hava araçları, füzeler, stratejik kolaylaştırıcılar ve siber güvenlik gibi ihtiyaçların lafını eden von der Leyen, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hepimiz daha barışçıl zamanlarda yaşamayı dileriz. Ancak endüstriyel gücümüzü açığa çıkararak, bize zarar vermek isteyenlere karşı caydırıcılığımızı yeniden sağlayacağımızdan eminim. Kıtamızda barışı, birlik ve güç yoluyla güvence altına alacak bir Avrupa savunma birliği kurmanın zamanı gelmiştir."

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı