Ürdün'den Acil Toplanma Çağrısı
Ürdün, İsrail Meclisi tarafından kabul edilen yasa tasarısının ardından, Arap Birliğini acil bir toplantıya davet etti. Bu yasa tasarısı, Birleşmiş Milletlerin (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerine son verilmesini öngörüyor.
Ürdün Dışişleri'nden Açıklama
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail Meclisi'nin UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesine yönelik kararına olumsuz yanıt verdi. Ürdün, toplantıda, bu "yasa dışı tehlikeli kararlara karşı Arapların ortak tepkisini" müzakere etmeyi önerdi.
Uluslararası Destek ve Koordinasyon
Açıklamada, toplantının, İsrail'in kabul edilemez kararlarına karşı ortak bir tutum oluşturmak için önemli olduğunu dile getirildi. Ayrıca, Arap Birliği'nin daimi temsilciler düzeyinde acil toplanması için Ürdün’ün Kahire Büyükelçisi ve Arap Birliği Daimi Temsilcisi Emced el-Adayile’ye bu talimat verildiği belirtildi.
Tehlikeli Sonuçlar ve UNRWA'nın Durumu
Ürdün, uluslararası destek sağlama yollarını tartışmanın yanı sıra, İsrail'in UNRWA'yı siyasi açıdan tasfiye etme çabalarının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti. İsrail, 7 Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında UNRWA'ya karşı sistematik bir karalama kampanyasına başladı.
UNRWA; işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve diğer bölgelere yardım sağlayan 30 bin çalışanı ile sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler konularında Filistinli mültecilere destek sunuyor. Ancak, Tel Aviv yönetimi, bu ajansın kapatılması için baskı yapmaya devam ediyor.