DOLAR
42,69 -0,23%
EURO
50,11 0,11%
ALTIN
5.939,44 -1,49%
BITCOIN
3.944.278,99 -0,92%

Üniversite öğrencileri 'Ninemin Tarifleri' etkinliğinde Eskişehir'in yöresel lezzetlerini pişirdi

Hızır Bey KYK'de kalan öğrenciler 'Ninemin Tarifleri' etkinliğinde sorpa çorbası, balaban köfte ve coğrafi işaretli kabak tatlısını öğrenci mutfağında hazırladı.

Yayın Tarihi: 12.12.2025 11:47
Güncelleme Tarihi: 12.12.2025 11:47

Üniversite öğrencileri 'Ninemin Tarifleri' etkinliğinde Eskişehir'in yöresel lezzetlerini pişirdi

Hızır Bey KYK'de öğrenciler Eskişehir mutfağını öğrendi

Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Ninemin Tarifleri' etkinliğinde, Hızır Bey Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Öğrenci Yurdu'nda kalan 4 öğrenci kentle özdeşleşen yöresel tatları mutfakta hazırladı. Etkinlik, Muttalip Orta Mahallesi'ndeki yurdun mutfağında gerçekleşti.

Hazırlanan lezzetler ve tarihsel bağlam

Yurtta usta şeflerin yönlendirmesiyle hazırlanan üç ana lezzet arasında kuzu sorpa çorbası, Balaban Köftesi ve Kızılinler Mahallesi'nde yetişen balkabağından yapılan coğrafi işaret belgeli kabak tatlısı yer aldı. Haberde aktarıldığı gibi, sorpa çorbası Eskişehir'de, Kırım'dan Anadolu'ya 18. yüzyılın sonunda göç eden Tatarların etkisiyle kent belleğine yerleşmiş bir tat olarak anlatıldı. Balaban Köftesi ise 1930'lu yıllardan itibaren Eskişehir mutfağına giren bir yemek olarak etkinlik kapsamında pişirildi.

Öğrencilerin deneyimi

Van'dan gelen Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Esmanur Demirhan, etkinlik boyunca üç yemeği de denediklerini belirterek 'Kuzu sorpa çorbamız, balaban köftemiz ve kabak tatlımız var' dedi. Demirhan, etkinlik sayesinde bu yemeklerin Eskişehir'e ait olduğunu öğrenmiş olmanın yanı sıra yeni arkadaşlıklar kurduğunu ve sosyal açıdan katkı sağladığını ifade etti.

Proje hedefleri ve eğitim süreci

Hızırbey Yurt Müdürlüğü'nde Eğitim Sorumlusu Şeyma Yenioğlu etkinliğin kurumsal projeler arasında geleneksel mutfak kültürünü yaşatan çalışmaların önemine işaret etti. Yenioğlu, projenin adının 'Ninemin Tarifleri' olduğunu belirterek öğrencilerin kendi yörelerindeki benzer yemeklerle karşılaştırma ve deneyim kazanma imkânı bulduğunu söyledi.

Besi ve beslenme perspektifi

Yurtta görevli diyetisyen Zeynep Gölcük ise atölye kapsamında yapılan yemeklerin besin değerlerine dikkat ettiklerini belirtti. Gölcük, balaban köftenin protein, ekmeğin karbonhidrat kaynağı olduğunu; çorbanın terbiyesinde et olduğunu ve yağ ile sos oranına dikkat edilirse bu tür yöresel yemeklerin dengeli tüketilebileceğini vurguladı.

Sonuç olarak 'Ninemin Tarifleri' etkinliği, Eskişehir'e ait tatların genç nesil tarafından öğrenilmesi, yapım süreçlerinin aktarılması ve öğrencilerin sosyal-kültürel gelişimine katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilmiş oldu.

HIZIR BEY KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) ÖĞRENCİ YURDU’NDA KALAN 4 ÖĞRENCİ "NİNEMİN TARİFLERİ"...

HIZIR BEY KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) ÖĞRENCİ YURDU’NDA KALAN 4 ÖĞRENCİ "NİNEMİN TARİFLERİ" ETKİNLİĞİ KAPSAMINDA, ESKİŞEHİR’İN YÖRESEL TATLARI; SORPA ÇORBASI, BALABAN KÖFTESİ VE KIZILİNLER MAHALLESİ’NDE YETİŞEN BALKABAĞINDAN PİŞİRİLEN COĞRAFİ İŞARET BELGELİ KABAK TATLISINI YAPTI. ETKİNLİK KAPSAMINDA HEM ÖĞRENCİLER EĞLENCELİ VAKİT GEÇİRDİ HEM DE GEÇMİŞTEN GELEN LEZZETLERİ, YAPIM SÜRECİNİ ÖĞRENDİ.

HIZIR BEY KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) ÖĞRENCİ YURDU’NDA KALAN 4 ÖĞRENCİ "NİNEMİN TARİFLERİ"...

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.