DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.844.459,14 0,25%

UNICEF: Gazze'de 5800 Çocuğa Yetersiz Beslenme Teşhisi

UNICEF, Haziran ayında Gazze'de yaklaşık 5800 çocuğa yetersiz beslenme teşhisi konulduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 13.07.2025 19:47
Güncelleme Tarihi: 13.07.2025 19:47

UNICEF: Gazze'de 5800 Çocuğa Yetersiz Beslenme Teşhisi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), haziran ayında İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 5800 Filistinli çocuğa yetersiz beslenme teşhisi konulduğunu duyurdu. UNICEF, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz haziran ayında Gazze’de 5 bin 800’den fazla çocuğa yetersiz beslenme teşhisi konuldu." bilgisini paylaştı.

Açıklamada, bu çocuklar arasında "şiddetli akut yetersiz beslenme" sorunu yaşayan binden fazla çocuğun bulunduğu belirtildi. Yetersiz beslenme teşhisi konulan çocukların sayısının, art arda dördüncü ayda yükseldiğine dikkat çekilen açıklamada, Gazze’de yaşayan Filistinlilere "acil, hızlı ve kapsamlı insani yardım ulaştırılması" çağrısında bulunuldu.

Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in ablukası ve sistematik açlık politikalarıyla yürüttüğü “soykırım savaşı” sonucunda bölgede kıtlık giderek yayılıyor. Bu durum, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu binlerce sivilin hayatını kaybetmesine yol açıyor.

İsrail, yaklaşık 18 yıldır Gazze Şeridi’ni abluka altında tutuyor. Bölgedeki 2,4 milyonluk nüfusun yaklaşık 1,5 milyonu, devam eden saldırılar sonucunda evlerini kaybederek yerinden oldu. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in insani yardımları engellemesi nedeniyle Gazze’de mart ayından bu yana yetersiz beslenme vakalarının arttığı uyarısında bulundu.

İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze sınırında bekleyen yardım kamyonlarının sadece çok az bir kısmının geçişine izin veriyor. Oysa bölgedeki insani ihtiyaçları karşılamak için günde en az 500 kamyonun giriş yapması gerekiyor. UNRWA, İsrail’in ablukayı daha da sıkılaştırmasının ardından kliniklerde yetersiz beslenme vakalarının gözle görülür şekilde arttığını belirtmişti.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de öldürme, aç bırakma, yıkım ve zorla yerinden etme gibi yöntemlerle soykırım niteliğinde bir savaş yürütüyor. Bu süreçte, Uluslararası Adalet Divanı’nın ateşkes çağrılarını ve uluslararası toplumun durdurma taleplerini de görmezden geliyor. Uluslararası kaynaklar, ABD desteğiyle sürdürülen bu saldırılarda şimdiye kadar çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 196 binden fazla Filistinli’nin yaşamını yitirdiğini veya yaralandığını bildirmektedir. Ayrıca, 10 binden fazla kişi kaybolmuş ve yüz binlerce insan yerinden edilmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı