Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), ABD Başkanı Donald Trump'ın mahkeme yetkililerine yönelik uyguladığı yaptırım kararını sert bir dille kınadı. UCM'den yapılan yazılı açıklama, Trump'ın başkanlık kararnamesinin bağımsız ve tarafsız yargı çalışmalarına zarar vermeyi amaçladığını belirtti.
Açıklamada, "UCM, ABD'nin mahkeme yetkililerine yaptırım uygulamayı planladığını açıklamasını kınıyor. Mahkeme, personelinin yanında güçlü bir şekilde duruyor ve dünyadaki milyonlarca masum mağdura adalet ve umut sağlamaya devam edeceğini taahhüt etmektedir," ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, UCM, 125 üye ülkeyi, sivil toplumu ve dünya genelindeki tüm ulusları adalet ve temel insan hakları için birlik olmaya çağırdı.
UCM, bu açıklamayı İngilizce, Arapça ve İspanyolca olmak üzere farklı çalışma dillerinde yayımladı; ayrıca İsrail ile ilgili açıklamalarda İbranice de kullanılmaktadir.
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında mahkemenin verdiği tutuklama kararı dolayısıyla UCM'ye yaptırım uygulanmasını öngören başkanlık kararnamesini imzalamıştı.