Bist 100
10.247,75 0%
DOLAR
32,31 0,18%
EURO
34,88 0,33%
ALTIN
2.389,9 0,36%

Ukrayna’da savaşın gölgesinde sağlık krizi: 2024’te 8 milyon kişi yardıma muhtaç

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna Temsilcisi Jarno Habicht, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı sağlık sorunlarına dikkat çekerek, 2024’te Ukrayna’da 7,8 milyon kişinin insani desteğe ihtiyaç duyacağını açıkladı. Habicht, DSÖ’nün 3,8 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediğini, ancak sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların risk oluşturduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 18:23
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 18:23

Ukrayna’da savaşın gölgesinde sağlık krizi: 2024’te 8 milyon kişi yardıma muhtaç

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna Temsilcisi Jarno Habicht, Şubat 2022’den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna sağlık sistemi üzerindeki etkilerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çevrim içi olarak katılan Habicht, savaşın yaşandığı bölgede ve ülke genelinde sağlık durumunun ciddi olduğunu vurguladı.

SAVAŞIN İKİNCİ KIŞI BAŞLADI

Habicht, savaşın yaşandığı ikinci kış dönemine girildiğini hatırlatarak, soğuk ve uzun bir mevsimin Ukrayna halkının sağlığını daha da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Habicht, savaş nedeniyle yerinden edilen, yaralanan, travma yaşayan ve kronik hastalıkları olan milyonlarca insanın acil sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

ukrayna

Habicht, Ukrayna’da hastalık yükünün arttığını, özellikle bulaşıcı hastalıklar, ruh sağlığı sorunları, anne-çocuk sağlığı ve yaşlı bakımı gibi alanlarda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Habicht, “Savaş bugün bitse bile Ukrayna genelinde milyonlarca insanın sağlık ihtiyacı artacak. Savaşın yarattığı yıkımın onarılması yıllar alacak.” dedi.

2024’TE 8 MİLYON KİŞİ YARDIMA MUHTAÇ

Habicht, Ukrayna’daki insani ihtiyaçların 2024’te de devam edeceğini öngördüklerini ifade ederek, özellikle ülkenin doğusu ve güneyindeki savaşın etkilediği bölgelerde daha fazla insani yardıma odaklanmak gerektiğini söyledi.

Habicht, “Sağlık ortaklarımızla 2024’te 7,8 milyon kişinin insani desteğe ihtiyaç duyacağını değerlendiriyoruz. İnsani aktör olarak 3,8 milyon insana ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için 2024 yılı için 86 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyacımız var.” diye konuştu.

ukrayna

SAĞLIK HİZMETLERİNE YÖNELİK SALDIRILAR RİSK OLUŞTURUYOR

Habicht, Ukrayna’da sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların devam ettiğini ve sağlık hizmetlerinin sunumunu zorlaştırdığını kaydetti. Habicht, “Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’da sağlık hizmetlerine yönelik 1400’den fazla saldırının olduğunu belgeledik. Bu saldırılar hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların hayatını tehlikeye atıyor. Sağlık hizmetlerinin tarafsızlığına ve dokunulmazlığına saygı gösterilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Habicht, DSÖ’nün Ukrayna’da sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitimi, ilaç ve tıbbi malzeme temini, sağlık tesislerinin onarımı, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve ruh sağlığı desteği gibi alanlarda çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.