TZOB genel başkanı Bayraktar: Kahramankazan’ın köylerinde 14 bin dekarın üzerinde hasar var
Olayın kapsamı ve yapılan tespitler
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde meydana gelen dolu afetine ilişkin saha incelemelerini ve tespitleri paylaştı. Bayraktar, Yassıören köyünde 3 bin 800 dekar araziye çok büyük hasar tespit edildiğini, genel olarak ilçede 12 köyde zarar olduğunu ve toplamda 14 bin dekarın üzerinde alanın etkilendiğini bildirdi.
Bayraktar, 2025 yılı içinde tarım sektörünü etkileyen çok sayıda afet yaşandığını belirterek, aşırı yağış, sel, don ve dolunun yanı sıra nadiren görülen hortum olaylarının da kayda geçtiğini aktardı. Özellikle hububat, nohut, pancar ve bazı diğer ürünlerde zararların görüldüğünü, tarım müdürlüğünün ön tespitlerine göre ise 10 bin dekarın üzerinde alan ve üzerindeki ürünlerin zarar gördüğünü ifade etti.
Çiftçilerin durumu ve talepleri
Kahramankazan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öztürk Yassıören için "ekili alanları resmen bitirdi" değerlendirmesinde bulundu. Köy muhtarları ve üreticiler, yarım saat ile bir saat arasında, misket büyüklüğünde dolu yağdığını, başak zararının yüzde yüze varan düzeyde olduğunu belirterek devlet desteği talep etti.
Çiftçiler, zarar nedeniyle borçlarını ödeme ve gelecek planları konusunda ciddi endişe duyduklarını vurguladı. Tarımsal sigorta sistemi TARSİM'e kayıtlı üreticilerin zararlarının tazmin edileceği belirtilse de, uygulamada çıkabilecek sorunlara ilişkin kaygılar dile getirildi.
Yetkililerin izlenecek adımları
Bayraktar, tarım müdürlüklerinin tespit çalışmalarının sürdüğünü ve TARSİM kayıtlı çiftçilerin başvurularının takip edileceğini söyledi. Ayrıca, afetin üretim üzerinden ekonomik etkilerinin belirlenmesi ve çiftçilerin kısa vadeli likidite ihtiyaçlarına yönelik destek mekanizmalarının işletilmesinin önemine dikkat çekti.
Öne çıkan veriler: Yassıören'de 3 bin 800 dekar çok büyük hasar; Kahramankazan genelinde 14 bin dekarın üzerinde zarar; tarım müdürlüğünün ön tespiti 10 bin dekarın üzerinde etkilenen alan.
ANKARA'DA DÜN AKŞAM SAATLERİNDE ETKİLİ OLAN DOLU YAĞIŞI, ÇİFTÇİLERİ HASAT ÖNCESİ BÜYÜK ZARARA SOKTU. 14 BİN DEKARIN ÜZERİNDE ZARARIN OLDUĞU YETKİLİLER TARAFINDAN İFADE EDİLDİ.