DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.791.535,21 1,41%

Tuz Gölü'nde kuraklık alarmı: Flamingoların kuluçka alanı daralıyor

Tuz Gölü'nün 90 yılda %85 küçülmesi ve su seviyesindeki düşüş, flamingoların kuluçka ve kışlak kullanımını olumsuz etkiliyor; göl ülke tuz ihtiyacının %40'ını karşılıyor.

Yayın Tarihi: 14.12.2025 13:49
Güncelleme Tarihi: 14.12.2025 13:49

Tuz Gölü'nde kuraklık alarmı: Flamingoların kuluçka alanı daralıyor

Tuz Gölü'nde kuraklık alarmı: Flamingoların kuluçka alanı daralıyor

Tuz Gölü, Aksaray, Konya ve Ankara sınırları içinde yer alan, Türkiye'nin ikinci büyük gölü olarak hem ekolojik hem de ekonomik açıdan kritik bir konuma sahip. Göl, ülkenin tuz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyor ve uzun yıllardır flamingolar için önemli bir kuluçka ve kışlak alanı olarak biliniyor. Ancak son yıllarda gözlemlenen kuraklık, göldeki su seviyesinin düşmesine ve alanın daralmasına yol açtı.

Gölün önemi ve mevcut durum

Tuz Gölü, her yıl doğudan batıya göç eden flamingoların kış aylarında uğradığı, yumurtlama ve yavruların yetiştiği bir habitat sağlıyordu. Son dönemde meydana gelen çekilme, bu doğal döngüyü bozarak flamingoların gölü tercih etmesini engelliyor. Göldeki küçülme, hem biyolojik çeşitlilik hem de tuz üretimi açısından riskler taşıyor.

Kuraklığın etkileri ve uzman değerlendirmesi

Jeoloji Mühendisleri Odası Aksaray İl Temsilcisi Tayfun Aydın, yapılan tespitlerde Tuz Gölü'nün son 90 yılda yüzde 85 küçüldüğünü belirtti. Aydın, küçülme ve su seviyesindeki düşüş nedeniyle flamingoların bölgeye gelmediğini ifade etti.

Tayfun Aydın'ın değerlendirmesi şöyle: "Tuz Gölü flamingoların kışlak alanlarıdır. Doğu’dan Batı’ya göç ederken kış aylarının başında Tuz Gölü’ne gelirler. Yumurtlamalarını, çoğalmalarını burada yaparlar. Daha sonra buradan Batı’ya doğru göç ederler. Ancak flamingolar eskisi kadar artık gelmiyorlar. Çünkü su seviyesi düştü, alan daraldı. Bunun en önemli önlemi buradaki su seviyesini korumak".

Mevcut veriler, göl ekosistemindeki değişimlerin flamingoların üreme başarısını ve bölgedeki biyolojik dengeleri olumsuz etkilediğine işaret ediyor. Uzman vurgusu, öncelikli müdahalenin su seviyesinin korunması yönünde olması gerektiği yönünde.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI AKSARAY İL TEMSİLCİSİ TAYFUN AYDIN, (FOTOĞRAFTA) KÜÇÜLMEYLE BİRLİKTE...

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI AKSARAY İL TEMSİLCİSİ TAYFUN AYDIN, (FOTOĞRAFTA) KÜÇÜLMEYLE BİRLİKTE FLAMİNGOLARINDA TUZ GÖLÜ’NE GELMEDİĞİNİ SÖYLEDİ.

FLAMİNGO CENNETİ OLARAK BİLİNEN VE TÜRKİYE’NİN TUZ İHTİYACININ YÜZDE 40’INI KARŞILAYAN ÜLKENİN 2....

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.