DOLAR
34,83 -0,08%
EURO
36,67 -0,13%
ALTIN
3.018,13 -0,07%
BITCOIN
3.369.332,8 -0,37%

Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin kayıt dışı üretim ve ticaretini önlemek için yeni düzenlemeler getirdi.

Yayın Tarihi: 27.11.2024 10:59
Güncelleme Tarihi: 27.11.2024 10:59

Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin kayıt dışı üretim ve ticaretinin önlenmesi amacıyla usul ve esaslarda önemli değişiklikler yaptı. Bakanlık tarafından hazırlanan "Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni düzenlemeler kapsamında, 'Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği' uyarınca kurulan "Ürün İzleme Sistemi"nin kapsamı genişletilmiştir. Buna göre, makine çalışma testi, ürün denemesi ve deneme üretiminde test bandrolü kullanılması şartı getirilmektedir. Üretim tarihi ve kodlama bilgisinin birim paket üzerine üretim esnasında basılması zorunlu hale gelmiş, ayrıca üretim tarihi ile bandrol aktivasyon tarihinin uyumlu olması gerektiği belirtilmiştir.

Tütün ithalatı yalnızca tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından gerçekleştirilebilecektir. İhraç edilecek tütün mamullerinde, yurt içi piyasaya arz edilen mamulat çeşidinin birim paket ve grupman ambalajı kullanılması yasaklanmıştır.

Düzenleme ile faaliyetine son verilen üretim tesislerinde bulunan makineler, ham maddeler, ürünler ve bandroller için işleme dair detaylar da belirlenmiş olup, üretim tesisini devralandan teminat alınması gerekmektedir. Ayrıca, devredenin ve devralanın idari para cezası ve vergi borcunun bulunmadığını belgelendirmesi şartı konulmuştur.

Vergi ve SGK borçlarını yapılandıran firmaların tesislerinin devrinde, yapılandırma kapsamındaki borçların tamamının ödenmiş olması şartı da getirilmiştir. Ürünlerin piyasaya arz edilmesi için başvuru ve izin koşulları revize edilirken, düzenlenen uygunluk belgesinin o ürünlerin üretildiği tesisin devredildiği gerçek veya tüzel kişi dışında başka bir kişiye devredilemeyeceği vurgulanmıştır.

Aynı markayla piyasaya arz edilecek mamulat çeşitleri yalnızca bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya sunulabilecektir. Ayrıca, şark tipi tütün ile tütün tozu ithalatı da yasaklanmıştır.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.