Türkiye ve Azerbaycan Avrupa'nın arz güvenliğinde kilit rol oynuyor

Bayraktar, Bakü'de Türkiye ile Azerbaycan'ın TANAP ve Boru Hatları projeleriyle Avrupa'nın arz güvenliğinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 11.09.2026 15:49
Güncelleme Tarihi: 11.09.2026 15:49

Türkiye ve Azerbaycan Avrupa'nın arz güvenliğinde kilit rol oynuyor

Bakü'de enerji iş birliği vurgusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakü'de düzenlenen Azerbaycan-Türkiye 5. Enerji Forumu sonrası yaptığı ortak açıklamada Türkiye ile Azerbaycan'ın Avrupa'nın arz güvenliğinde kritik bir rol üstlendiğini belirtti. Bayraktar, iki ülkenin hem üretim hem de taşıma altyapısındaki iş birliğinin bu konudaki belirleyici unsur olduğunu söyledi.

Mevcut altyapının kapasiteye çıkarılması hedefi:

Bayraktar, SOCAR ve Türkiye Petrolleri ile sürdürülen projeler ile BOTAŞ ve SOCAR arasındaki uzun dönemli tedarik anlaşmalarının önemine dikkat çekti. Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, TANAP ve Bakü-Tiflis-Erzurum hatlarının bölgesel bağlantısallık açısından kritik olduğunu vurguladı. Bayraktar, bu altyapının tam kapasiteye çıkarılmasının birinci öncelik olduğunu, örneğin BTC hattının 1 milyon varil kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ayrıca Bayraktar, geçen yıl hayata geçirilen Iğdır-Nahçıvan doğal gaz bağlantısı ile Kilis üzerinden Suriye'ye doğalgaz iletimi ve takas yoluyla yapılan ihracatın, bugüne kadar 1 milyar metreküpün üzerinde gazın Suriye'ye ulaştığını gösterdiğini hatırlattı. Bu tür bağlantıların bölgesel enerji arz güvenliği ve iş birliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Elektrifikasyon ve bölgesel enterkoneksiyon projeleri:

Bayraktar, dünyanın elektrikleşme eğilimiyle birlikte ilişkilerde elektriğin daha fazla ön plana çıktığını ve bu bağlamda üç önemli projenin öne çıktığını açıkladı. Bunlar arasında Nahçıvan üzerinden Türkiye'ye ulaşacak elektrik iletim hattı, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Bulgaristan dörtlüsünü kapsayan yeşil enerji koridoru (Bayraktar'ın ifadesiyle "elektriğin TANAP'ı") ve Karadeniz altından Avrupa'ya gidecek iletim hattı yer alıyor.

Bayraktar, bu üç hat sayesinde hem bölge hem de ötesi için yeni enerji katkıları önerildiğini, proje adımlarının mevcut enterkoneksiyonları kullanarak kapasite artırımı şeklinde ilerleyeceğini söyledi. Türkiye ile Gürcistan arasında mevcutta işletmede olan 700 megavatlık enterkoneksiyon kapasitesinin bu adımların başlangıç noktası olduğuna dikkat çekti.

TANAP hattının kurulduğu günden bu yana bir kilometre taşı olduğuna da değinen Bayraktar, bu yıl TANAP'ın 100 milyar metreküp gaza ulaştığını ve SOCAR'ın Türkiye üzerinden Bulgaristan dahil olmak üzere 16 ayrı ülkeye gaz ihraç eder hale geldiğini kaydetti.

Bölgesel ve Türk dünyası bağlantıları:

Bayraktar, elektrik koridoru projesinin adım adım geliştirilmesi ve mevcut altyapıların kullanılarak kapasitenin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Bunun Kazakistan ve Özbekistan ile imzalanan antlaşmalarla birleştirilmesi halinde projenin tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacağı görüşünü paylaştı.

Ayrıca, Bayraktar COP31'e ilişkin olarak elektrifikasyonun ana tema olacağını, bunun daha temiz elektrik üretimi ve daha yoğun enterkoneksiyon ihtiyacı doğuracağını söyledi. Antalya'ya gidişte yapılacak görüşmelerde dörtlü projenin hukuki metninin devlet başkanları düzeyinde imzalanmasının mümkün olabileceğini ve bu konularda yoğun çalışma yürütüldüğünü ekledi.

Toplantıda Bayraktar, SOCAR ile ortak arama, üretim ve yeni sahalardaki iş birliklerinin sürdüğünü; geçen yıl Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası ile başlayan çalışmaların Karabağ ile devam etmesinin planlandığını ve Türkiye ile Azerbaycan'ın her yıl yeni projeler hayata geçirdiğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan'lı mevkidaşı Perviz Şahbazov ile...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan'lı mevkidaşı Perviz Şahbazov ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, Avrupa'nın arz güvenliği için şu anda Türkiye, Azerbaycan ile birlikte çok önemli bir rol oynuyor" dedi.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.