
Ticaret Bakanlığına bağlı serbest bölgelerin mayıs ayı ihracatı, 2023 yılı itibarıyla %11,2 oranında bir artışla 1 milyar 180 milyon dolara ulaşarak tarihindeki en yüksek mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 1 milyar 60 milyon dolar seviyesindeydi.
Serbest bölgelerin ticaret dengesine önemli katkılar sağladığı belirtilirken, bu bölgelerde ihracatın ithalatı karşılama oranının %163 olduğu, bu oranın geçen yılın aynı dönemine göre 33 puanlık bir artış gösterdiği ifade edildi. Dış ticaret fazlası ise 244 milyon dolardan 456 milyon dolara yükselerek dikkat çekti.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapan bölge, 288 milyon dolarla yine Ege Serbest Bölgesi oldu. Bu bölge, geçen yılın aynı ayına göre ihracatını 36 milyon dolar (yüzde 14,4) artırarak liderliğini korudu.
Ocak-Mayıs Döneminde İhracat Artışı
Serbest bölgelerin ekonomik dinamizmi, 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde de devam etti. Bu dönemde serbest bölgelerden yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %3,9 artışla 5,25 milyar dolara ulaştı. Böylece, serbest bölgeler, ocak-mayıs döneminde de tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesine erişti ve Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri arasında hızla üst sıralarda yer aldı.
Yüksek Teknoloji İhracatı Ön Planda
Türkiye'de ilk serbest bölge 1985 yılında açılmış olup, toplam 26 bin dönüm arazi üzerinde kurulu olan 19 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde toplam 2 bin 18 firma faaliyette bulunmakta ve yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlanmaktadır. Ülke ihracatının yaklaşık %5'i serbest bölgeler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı da burada öncü bir rol oynamaktadır. Bu yıl ocak-mayıs döneminde, serbest bölgelerden yapılan ihracatın %57'sinin orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğu kaydedilmiştir.
Ticaret Bakanlığı, gelecekte yeni serbest bölgeler açarak teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayalı stratejik ihracat üsleri oluşturmayı hedeflediklerini de vurgulamıştır.