Türkiye'de Tereyağı Üretimi Geçen Yıl 100 Bin Tonu Aştı
Geçtiğimiz yıl Avrupa'da maliyet artışları ve üretim yetersizlikleri nedeniyle satış kısıtlamasına giden tereyağı pazarında, Türkiye rekor üretimle dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023 yılında tereyağı üretimi 100 bin 321 tona ulaşarak, önceki yıla göre %15,2 oranında bir artış gösterdi.
Yıllara Göre Tereyağı Üretim Verileri
Tereyağı üretimi son beş yıl içinde dalgalı bir seyir izledi. 2020 yılında 78 bin 610 ton, 2021'de 84 bin 826 ton ve 2022'de 95 bin 656 ton üretim kaydedildi. 2023 yılı ise bu trendi devam ettirerek, toplamda 100 bin 321 ton tereyağı üretimi gerçekleştirdi.
Artışın Sebepleri
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, süt üretimindeki artışın tereyağı üretiminde de olumlu yansımaları olduğunu dile getirerek, "Süt tozu üretimindeki yükseliş, tereyağı üretimini de olumlu etkilemektedir" ifadelerini kullandı. Çallı, üretilen tereyağıların büyük ölçüde iç pazarda tüketildiğini belirtti.
Avrupa'daki Tereyağı Krizi
Çallı, Avrupa'daki tereyağı arz sıkıntısının yeniden gündeme geldiğini kaydederek, "Geçen yıl Avrupa'da tereyağı fiyatlarında artış yaşanmıştı ve bazı bölgelerde satış kısıtlamalarına gidildi" dedi. Türkiye'nin iç piyasayı korumak için tereyağı ihracatında kısıtlamalar bulunduğunu da hatırlattı. Ülkede, sadece 1 kilogram ve altında paketli ürünlerin ihraç edilebildiğini belirten Çallı, "Eğer ülkemizde tereyağı fazlalığı oluşursa, Avrupa'ya ihracat için izin verilmesi sektörümüze faydalı olacaktır" diye ekledi.
İhracat ve Üretici Destekleri
Süt ürünleri ihracatının artırılması için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çallı, özellikle yüksek katma değere sahip peynir gibi ürünlerin ihracatının teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.