DOLAR
34,25 -0,04%
EURO
37,62 0,06%
ALTIN
2.879,79 1,05%
BITCOIN
2.137.859,69 0,97%

Türkiye, BM Anlaşması ile Açık Denizlerde Biyolojik Çeşitliliği Koruyacak

Türkiye, BM 79. Genel Kurulu'nda açık denizlerde biyolojik çeşitliliği koruma anlaşmasına imza attı.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 23:57
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 23:57

Türkiye, BM Anlaşması ile Açık Denizlerde Biyolojik Çeşitliliği Koruyacak

Türkiye, Açık Denizlerde Biyolojik Çeşitliliği Koruma Anlaşmasına İmza Attı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde, ulusal yetki alanı dışındaki deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması için önemli bir adım atarak yeni bir anlaşmayı imzaladı.

Açık Denizlerin Korunmasına Yönelik Önemli Adım

Fidan, "Ulusal yetki alanı dışındaki açık denizlerde deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı" konusundaki BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni imzaladı. Bu anlaşma, açık denizlerin korunmasına yönelik uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Açık Denizlerdeki Sorunlar ve Çözüm Yaklaşımları

Bakan Fidan’ın imzasıyla başlatılan süreçle, uluslararası deniz hukuku çerçevesinde devletlerin yetki alanlarının dışındaki açık denizlerin korunması hedeflenmektedir. Bugün itibarıyla dünya okyanuslarının üçte ikisini kapsayan açık denizlerin yalnızca yüzde 1'inin korunduğu belirtiliyor. Bu durum, aşırı ve kontrolsüz deniz faaliyetlerinin deniz ortamına zarar vermesiyle ilişkilidir.

İleriye Dönük Hedefler

Söz konusu anlaşma, koruma alanlarının oluşturulmasını, kapsamlı yönetim araçlarının geliştirilmesini ve çevresel etki değerlendirmeleri yapılmasını içerir. Ayrıca, biyolojik keşiflerin bilim, teknoloji ve sağlık alanlarında adaletli paylaşımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye, uluslararası deniz hukukuna verdiği önemin yanı sıra, çevresel sorunların çözümü adına uluslararası çabalara katılımını artırarak gelecek nesillere daha sağlıklı bir deniz ekosistemi bırakma hedefindedir.