Türk Mutfağı Haftası İnegöl'de başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Bursa Valiliği koordinasyonuyla bu yıl beşinci kez düzenlenen Türk Mutfağı Haftasının açılış etkinliği, İnegöl Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Haftanın bu yılki teması 'Bir Sofrada Miras' olarak belirlendi ve açılış programı Gastro İnegöl organizasyonuyla İnegöl'de yapıldı.
Açılış etkinliği ve programın kapsamı
Etkinlik, Bursa merkez ve ilçelerini kapsayan bir haftalık programların başlangıcı niteliğinde oldu. Organizasyonda, Anadolu mutfak mirasını öne çıkarma amacıyla hazırlanan sunumlar ve tanıtımlar yapıldı; açılışa İnegöl ve Bursa protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.
'Bir Sofrada 7 Miras, 7 Bölge, 7 Pilav' tanıtımı
Gastro İnegöl tarafından düzenlenen 'Bir Sofrada 7 Miras, 7 Bölge, 7 Pilav' etkinliğinde Anadolu'nun yedi bölgesine ait pilavlar misafirlere takdim edildi. Tanıtılan pilavlar şunlardı: İnegöl Mişorizi (Marmara), Hamsili Pilav (Karadeniz), Ankara Tava (İç Anadolu), Enginarlı Pilav (Ege), Frik Pilavı (Güneydoğu Anadolu), Perde Pilavı (Doğu Anadolu) ve Akdeniz Pilavı (Akdeniz). Program sonunda katılımcılara pilav ikramı yapıldı.
İnegöl'ün gastronomi çalışmaları ve yerel değerlerin kaydedilmesi
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban açılış konuşmasında, belediyenin gastronomi odaklı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Taban, İnegöl'de yalnızca köftenin öne çıkmadığını, kültürel değerlerin kayıt altına alındığını ve 200'ün üzerinde yöresel lezzetin tariflerinin toplandığını belirtti. Bu çalışmaların kademeli olarak yerel ve bölgesel bilinirlik sağladığını, tur otobüsleriyle gelen ziyaretçilere sunulan çeşitliliğin arttığını vurguladı.
Sofranın kültürel ve toplumsal işlevi üzerine vurgular
Başkan Taban, konuşmasında sofra kültürünün sadece yemek yenen yer olmadığına dikkat çekti: "Bizim kültürümüzde sofra sadece yemek yenilen yer değil. Sofrada buluşmak sadece yemek değil, günün özeti; bir iletişim ve birliktelik alanıdır." Ayrıca Türk Mutfağı'nın Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan süreçte farklı kültürlerle zenginleştiğini ve bugün güçlü bir mutfak olarak kabul edildiğini söyledi.
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de programın Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde başladığını hatırlatarak, 'Bir Sofrada Miras' temasının haftaya anlam kattığını belirtti ve İnegöl Belediyesi'ne ev sahipliği için teşekkür etti. Kaymakam Eren Arslan ise kültürel değerlerin korunmasının önemine işaret ederek sofra ve yemeğin toplum için taşıdığı değeri vurguladı.
Değerlendirme: Gastronominin turizme katkısı
Etkinlik, yerel mutfak hafızasının kayıt altına alınması ve tanıtılması açısından somut adımlar içeriyor. İnegöl'de toplanan tariflerin ve tanıtımların, kentin gastronomi profilini genişleterek turizmde yeni fırsatlar yaratma potansiyeli bulunuyor. Yerel yönetimlerin bu tür programlarla hem kültürel mirası koruma hem de ekonomik getiriyi artırma hedefleri bir arada ilerliyor.
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen sunum ve ikramlarla açılış programı tamamlandı; hafta boyunca sürecek etkinlikler kapsamında Bursa genelinde farklı tanıtım faaliyetleri yürütülecek.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN BURSA VALİLİĞİ KOORDİNASYONUYLA BU YIL 5’İNCİSİ KUTLANAN TÜRK MUTFAĞI HAFTASI’NIN AÇILIŞ ETKİNLİĞİ, İNEGÖL BELEDİYESİ EV SAHİPLİĞİYLE İNEGÖL’DEN BAŞLADI. BU YIL "BİR SOFRADA MİRAS" TEMASIYLA KUTLANAN HAFTANIN AÇILIŞ ETKİNLİĞİNDE İNEGÖL’DE "BİR SOFRADA 7 MİRAS, 7 BÖLGE, 7 PİLAV" ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.