Türk markaları Anuga 2025'te 110 ülkenin damak tadına ulaştı

Türk firmaları Anuga 2025'te 110 ülke arasında dördüncü sırada; 413 firma milli katılımda yer aldı. İTO Başkanı Avdagiç tarım, su stratejisi ve pazar büyümesini vurguladı.

Yayın Tarihi: 05.10.2025 10:47
Güncelleme Tarihi: 05.10.2025 11:10

Türk markaları Anuga 2025'te 110 ülkenin damak tadına ulaştı

Türk markaları Anuga 2025'te 110 ülkenin damak tadına ulaştı

Anuga 2025, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı olarak bu yıl 110 ülke ve 8 bin stant ile tüm zamanların katılım rekorunu kırdı. Türkiye, İtalya, İspanya ve Çin'den sonra fuara en fazla firma ile katılan 4. ülke konumunda oldu.

Katılım ve Türkiye pavilyonu

Fuar kapsamında 312'si İstanbul Ticaret Odası'nın milli katılım alanında olmak üzere toplam 413 Türk firması lezzetlerini sergiliyor. Türkiye milli iştiraki, fuara 40 farklı ilden katılımcı firmayı taşıdı. Bu yılki tema Sürdürülebilir Büyüme olarak açıklandı ve fuarın 200 ülkeden 140 bin sektör profesyoneli tarafından ziyaret edilmesinin beklendiği duyuruldu. Ziyaretçilerin yüzde 94'ü yurt dışından geliyor.

Toplam 78 ülke pavilyonu arasında en büyük alan İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan Türkiye standına ayrıldı; Türkiye pavilyonunu Çin, İtalya, İspanya ve ABD izliyor. Türkiye'yi Yunanistan, Hollanda, Polonya, Fransa, Belçika ve Arjantin takip etti. Fuara sadece profesyonel ziyaretçiler kabul ediliyor ve ziyaretçi milliyetleri arasında Türk ziyaretçiler Hollanda, İtalya ve İngiltere'den sonra dördüncü sırada yer aldı.

Anuga'nun kapsamı ve öne çıkan eğilimler

1919'dan bu yana düzenlenen Anuga, beş kıtadan üretici, tedarikçi, perakendeci, ithalatçı, ihracatçı ve gastronomi profesyonellerini bir araya getiriyor. Yeni ürün tanıtımları ile birlikte bu yıl sürdürülebilirlik ve sağlıklı beslenme ön planda.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'in değerlendirmeleri

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, fuarda yaptığı konuşmada tarımın Türkiye ekonomisinin değişmez yapı taşlarından biri olduğunu vurguladı. Avdagiç tarımda üretimi artıracak ve potansiyel büyümeyi harekete geçirecek tedbirlerin kısa sürede planlanıp uygulanması gerektiğini söyledi.

Avdagiç, yaşanan geniş kuraklık nedeniyle yağışların azalmasının gıda enflasyonunda 3,5-4 puanlık artışa yol açtığını belirtti ve yeni bir su stratejisinin tüm Türkiye için gündeme alınması gerektiğini ifade etti. Rastgele sulamayla tarımsal üretimin artmayacağını, bunun su kaynaklarının israfına yol açacağını dile getirdi.

Ekonomik veriler ve sektörel öncelikler

Avdagiç, Türkiye'de su kaynaklarının yüzde 80'inin tarımda kullanıldığını hatırlatarak verimli sulama ve planlı su kullanımı odaklı tedbirlerin alınmasının önemine değindi. Türkiye'de yaklaşık 10 milyona yakın kişi geçimini tarım, gıda ve içecek sektörü ile sağlıyor.

Bu yılın ilk 7 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü ihracatı 15,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde sektörün ithalatı yüzde 21 artarak 11,3 milyar dolardan 13,7 milyar dolara yükseldi ve böylece sektör 1,79 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Avdagiç, küresel gıda ve içecek pazarının büyüklüğünün 2024'te 6,7 trilyon dolar değerine ulaştığını ve pazarın yıllık ortalama yüzde 6,2 büyüme göstermesinin beklendiğini aktardı. İTO olarak Türk gıda firmalarının Anuga'nın yanı sıra Fransa, Çin, Kanada, Hindistan ve Endonezya'daki SIAL fuarlarına katılımlarını desteklediklerini belirtti.

Stratejik öneriler

Türk gıda sektörünün endüstriyel tarım uygulamalarıyla dünya pazarında güçlenmesi için Avdagiç dört öncelik sıraladı: Asya ve Afrika pazarlarına daha fazla odaklanmak; Türk geleneksel ve organik gıda ürünlerini gelişen pazarlarda tanıtmak; dünya çapında güçlü markalar oluşturmak; gıda taşımacılığındaki aksaklıkları giderecek şekilde lojistik altyapıyı güçlendirmek.

Avdagiç, Orta Vadeli Program'daki katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik entegre yatırım modellerini destekleyen hedefleri değerli bulduklarını söyledi. Kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, modern tarım teknolojilerinin yaygınlaştırılması, topraksız ve dikey tarım uygulamaları, tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve gıda israfının azaltılmasının tarımsal verimliliği artıracağına dikkat çekti.

Türkiye, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen...

Türkiye, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga’da bu yıl 110 ülke arasında İtalya, İspanya ve Çin’den sonra en fazla firma ile katılan 4'üncü ülke oldu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı