Türk Eğitim-Sen, Siverek saldırısına tepki gösterdi ve 1 günlük iş bırakma uyguladı
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir öğrencinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 16 kişinin yaralanmasının ardından Türk Eğitim-Sen, okullarda artan şiddete tepki olarak 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Oğuz Şahlanan Şahin, saldırıda öğretmen ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu yaralanma vakalarından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.
Sendikanın değerlendirmesi ve kaygıları
Şahin, okullarda artan şiddet olaylarının eğitim camiasında derin endişe yarattığını vurguladı. Kısa süre önce öğretmen Fatma Nur Çelik’in hayatını kaybettiği olayın ardından yaşanan bu saldırının kaygıları daha da artırdığına dikkat çekti. Sendika, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla daha etkili ve caydırıcı adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Talep ve öneriler: Güvenlik Zirvesi ve yasal düzenlemelerin etkin uygulanması
Türk Eğitim-Sen, konunun tüm paydaşların katılımıyla ele alınacağı kapsamlı bir Güvenlik Zirvesi düzenlenmesini talep etti. Şahin, zirvede sorunun tüm yönleriyle değerlendirilmesi ve adeta bir seferberlik anlayışıyla çözüm yollarının ortaya konulması gerektiğini söyledi. Sendika ayrıca 2019 ve 2023 yıllarında konuyla ilgili kanun tekliflerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ilettiklerini hatırlatarak bu girişimlerin takipçisi olduklarını belirtti.
Uygulamada ısrar edilen önlemler
Şahin, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında artırılan cezaların etkin şekilde uygulanmasının önemine işaret etti ve bunun yanı sıra caydırıcı ve etkili tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Devletin ve toplumun etkin rol almasının zorunlu olduğunu belirten sendika, şiddeti özendiren dizi, film ve dijital içeriklere karşı daha sıkı denetim çağrısında bulundu.
Açıklamada öğretmenlerin toplumdaki saygınlığının korunmasının önemine de değinildi. Şahin, öğretmenin itibarının korunmasının devlet ve millet itibarıyla bağlantılı olduğunu, eğitimcilerin ve öğrencilerin şiddetten korunmasının toplumun asli görevi olduğunu belirtti. Sendika, okul ortamının şiddetten uzak tutulmasının geleceğe yapılacak en önemli yatırım olduğunu kaydetti.
Sonuç ve devam eden çağrı
Türk Eğitim-Sen, okulların güvenli alanlar haline getirilmesi gerektiğini tekrar ederek mücadelenin süreceğini dile getirdi. Sendika, eğitimde şiddete sıfır tolerans ilkesiyle kapsamlı önlemler alınana dek konunun takipçisi olacaklarını açıkladı.
Türk Eğitim-Sen'den Siverek'teki saldırı sonrası okullarda şiddete tepki