Şerbetli tatlı denildiği zaman akla gelen baklava neredeyse her kutlamanın baş tacı. İncecik yufka tabakaları arasına serpiştirilen fıstık, ceviz ya da antep fıstığının ardından lezzetli bir şerbetle buluşan baklava; hem görsel olarak hem de tat olarak Türk mutfağının en tatmin edici tatları arasında yer alıyor. Yapımı sabır isteyen el emeği tatlının, kıyı kıyır olması için beklenen sır ortaya çıktı. Tüm ustaların gizlice sakladığı tarifin püf noktaları açığa çıktı. İşte kıyır kıyır baklavanın malzemeleri ve tarifi...
KIYIR KIYIR BAKLAVA TARİFİ MALZEMELERİ
Şerbeti için;
- 4 su bardağı ölçüsünde toz şeker
- 5 su bardağı ölçüsünde su
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde limon suyu
- 5 su bardağı ölçüsünde un
- 1 tane yumurta
- 1/2 çay bardağı ölçüsünde sıvı yağ
- 1 su bardağı ölçüsünde yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde sirke
- 1 su bardağı ölçüsünde ılık süt
- 1/2 çay kaşığı tuz
İç malzemeleri için;
- 500 gr dökülmüş ceviz içi
- 300 gram yani 21 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı ölçüsünde nişasta
- 1 su bardağı ölçüsünde un
KIYIR KIYIR BAKLAVA TARİFİ YAPILIŞI
- İlk etapta şerbetinizi hazırlamakla başlayın. Suyu ve şekeri bir tencere içersine alın. Ocağın altını açın. Şeker tamamen eridiğinde ve şerbet kaynamaya başlayınca 15 dakika kadar kaynatma işleminize devam edin. Ardından limon suyunuzu ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve son olarak ocağın altını kapatarak şerbetini soğumaya bırakın.
- Hamuru elde etmek için süt hariç diğer bütün malzemelerinizi derin bir kabının içersine alın. İyice karıştırdıktan sonra ılık sütünüzü yavaşça ekleyerek yoğurma işlemine başlayın. Hamurun kıvamına göre ise ekstra süt ya da un eklemesi yapabilirsiniz. Hamurunuzu en az 15 dakika boyunca yoğurmalısınız. Kulak memesi kıvamına geldiği zaman hamurunuzu dinlenmeye alabilirsiniz.
- Hamur açma işlemi için ise un ve nişasta karışımınızı kullanın. Her bir yufkayı pasta tabağa büyüklüğünde açmaya özen gösterin. Her bir yufka un ve nişasta karışımı ile serilmiş bir yüzeyde yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde özenli açılmalıdır. Açılmış olan hamurların birbirlerine yapışmamaları için un ve nişasta karışımı ile üst üste dizmelisiniz. Daha sonra nemli bir bezle örterek 5 dakika kadar dinlendirmeyi bırakın.
- Kullanacak olduğunuz tepsinin kenarlarını ve dibini eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Tepsiye üç kat yufkanızı serin. Katın üzerineyse bolca ceviz serpiştirin.
- Ardından bir kat daha yufka serin ve cevizinizi tekrardan serpin. En üst katta ise iki kat yufka serin ve bu katın üzerine kesinlikle ceviz serpmeyin.
- Bütün malzemeler bittiği zaman baklavanızı dilimleyin ve tereyağını tepsinin üzerinde ıslanmamış bir alan kalmayacak şekilde gezdirin. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırında ortalama 25 dakika boyunca baklavanızın üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz ise soğutmuş olduğunuz şerbeti baklavanıza dökün ve şerbeti tamamen çekene kadar en az 3 saat boyunca bekletin.