Trump: Ukrayna NATO'nun Parçası Olmayacak, Zelenskiy'den Barışta Esneklik Bekliyorum
Beyaz Saray görüşmesinin değerlendirmesi
ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği demeçte dün Beyaz Saray'da gerçekleşen toplantıyı ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonlandırılmasına yönelik görüşmeleri değerlendirdi. Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile birlikte Avrupa liderleri katıldı.
Trump, Vladimir Putin ve Zelenskiy arasındaki olası müzakere sürecine dair şaşkınlığını dile getirirken, "Belki düşündüğümden daha iyi anlaşmaları olabilir." ifadesini kullandı. Avrupa liderlerinin ABD'ye daha fazla saygı gösterdiğini ve savaşın bitirilmesini istediklerini belirtti.
NATO üyeliği ve güvenlik garantileri
Ukrayna'nın NATO üyeliği konusuna net bir sınır çizen Trump, "Onlar (Ukrayna), NATO'nun bir parçası olmayacak." dedi. ABD askerlerinin Ukrayna sınırını savunmak için sahada olmayacağına ilişkin güvence sorusuna ise, "Benim güvencem var, ben Başkanım. Ben sadece insanların öldürülmesini durdurmaya çalışıyorum." yanıtını verdi.
Trump, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantilerinde sorumluluğun büyük kısmını üstleneceğini vurgulayarak, bunun NATO üyeliği olmayacağını bir kez daha ifade etti: "Bu NATO olamaz, bu asla ve asla gerçekleşmeyecek bir şey."
Taraflar arası görüşme çağrısı ve zamanlama endişesi
Toplantıda bir liderin "bir iki ay içinde tekrar buluşma" önerisinde bulunduğunu aktaran Trump, bunun gecikme anlamına geleceğini ve "Bir ya da iki ayda 40 bin kişi daha ölecek, bunu bu gece yapmanız lazım." diye tepki gösterdiğini söyledi. Trump, "Önce bir ikisi bir araya gelsinler. Tam olarak arkadaş sayılmazlar." şeklinde Putin ile Zelenskiy arasında doğrudan görüşme çağrısını yineledi.
Putin ile iletişim ve önceki görüşme
Trump, dün Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve "bir şeyleri başarmaya az kaldığını" ifade etti. Ayrıca, 15 Ağustos'ta Alaska eyaletinde Putin ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, o görüşmede nihai bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.
Güvenlik önlemleri ve Ulusal Muhafızlar
Başkan Trump, iç güvenliği sağlamak ve suç oranlarını düşürmek amacıyla ilan ettiği "kamu güvenliği acil durumu" kapsamında yüzlerce Ulusal Muhafız görevlendirildiğini ve Washington'ın birkaç gün içinde daha güvenli hale geldiğini savundu. Trump, sokaklarda insanların daha rahat gezebildiğini ve ülke sınırlarının daha güvenli olduğunu söyledi.
Toplantıya katılan liderler
Beyaz Saray'daki toplantıya NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz katıldı.