Trump, TikTok’un Geleceği Hakkında Çözüm Arayışında
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığına aday gösterdiği Mike Waltz, Trump'ın yasaklanması tartışılan TikTok'u ve kullanıcılarının verilerini korumak için yeni çözümler aradığını açıkladı.
Waltz, Fox News'e verdiği demeçte, TikTok'un ülkede yasaklanmasını mümkün kılan yasal düzenlemeye ilişkin düşüncelerini aktardı. TikTok'u 'birçok ABD'linin kullandığı harika bir platform' olarak tanımlayan Waltz, mahkemenin bu düzenlemeyi destekler bir karar alması halinde dahi Trump'ın kullanıcıların verilerinin güvenliğini sağlayacak bir çözüm sunmakta kararlı olduğunu vurguladı.
Waltz, kullanıcı verilerinin korunmasının Trump için ilk öncelik olduğunu belirterek, 'ABD hükümetinin, tüm verilerini ve şifrelerini görmesini istemeyen insanlar var. Biz de Çin hükümetinin, onların tüm verilerini ve şifrelerini görmesini kesinlikle istemiyoruz.' dedi.
TikTok’un Seçim Kampanyasındaki Rolü
TikTok'un Trump'ın seçim kampanyasında 'harika bir araç' olarak kullanıldığını belirten Waltz, uygulamaya yönelik olumlu bir görüş sundu.
ABD Yasa Düzeni ve TikTok'un Durumu
ABD yönetimi, 2024'te TikTok'un kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açmakla suçladığı için, bu platformun ya ABD'li bir firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını öngörmüştü. Bu bağlamda, mart ayında Kongrede kabul edilen yasa tasarısı, nisan ayında Senatodan geçerek ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalandı. Biden yönetimi, TikTok'a 19 Ocak 2025'e kadar Çinli ByteDance ile olan ilişkisini sona erdirmesi için süre tanıdı; aksi takdirde firma ABD'de yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağı bildirildi.
ABD'de 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok, bu yasanın ABD Anayasası'nın 1. maddesindeki ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu öne sürerek iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurdu. TikTok, sürenin çok kısa olduğunu ve ByteDance ile ilişkisinin sona erdirilmesinin teknik ve pratik anlamda mümkün olmadığını savundu. Temyiz Mahkemesi ise TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar almıştı.
Trump, seçim kampanyası sırasında, 20 Ocak 2025'te görevi devralacağı tarihten bir gün önce yürürlüğe girecek bu yasaya karşı çıkmıştı.