Trump'tan Hürmüz Boğazı uyarısı: İran'ın geçişlerden ücret aldığı iddiaları
ABD Başkanı Donald Trump, Truth sosyal medya platformundaki paylaşımlarında, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerden ücret talep ettiği yönünde haberler geldiğini belirtti ve bu uygulamanın derhal sonlandırılmasını istedi.
Trump'ın doğrudan uyarısı
Trump, iddialara ilişkin olarak, "Böyle bir şey yapmasalar iyi ederler. Ancak eğer öyleyse, hemen buna son verseler iyi olur" ifadelerini kullandı. Açıklamasında durumu açıkça eleştirirken, uygulamanın bölgesel deniz taşımacılığı ve güvenliği üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Petrol akışı ve nükleer silah iddiaları
Bir diğer paylaşımında Wall Street Journal'ın kendisi hakkında yazdıklarına da yanıt veren Trump, bu gelişmeyi kendi politikasının etkinliğine bağladı. Trump, "Bu gerçek bir zaferdir ve bunda ‘vaktinden önce’ diyecek bir şey yoktur. Benim sayemde İran asla nükleer silaha sahip olmayacak" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Çok yakında, İran’ın yardımı olsun ya da olmasın, petrol akışının başladığını göreceksiniz; benim için her iki seçenek de fark etmez."
Trump, ayrıca medyaya yönelik eleştirilerde de bulundu ve Wall Street Journal'ın sık sık eleştiriye hazır olduğunu, ancak yanıldıklarında bunu kabul etmediklerini öne sürdü.
Hürmüz Boğazı'ndaki durumun eleştirisi
Son paylaşımında tekrar Hürmüz Boğazı konusuna değinen Trump, "İran, petrolün Hürmüz Boğazı’ndan geçişine izin verme konusunda çok kötü bir iş çıkarıyor, bazıları bunun onursuzca olduğunu dahi söyleyebilir. Bizim yaptığımız anlaşma bu değil!" ifadelerini kullandı.
Trump'ın açıklamaları, Hürmüz Boğazı'na ilişkin iddiaları doğrudan hedef alırken, bölgedeki deniz taşımacılığı ve enerji güvenliği konularının önemine yeniden vurgu yapıyor.
TRUMP’TAN İRAN’A HÜRMÜZ BOĞAZI UYARISI