Karadeniz'in yöresel peynirleriyle hazırlanan özgün tarifler Trabzon'da sergilendi
Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlenen "Dört Şehir Bir Miras" temalı gastronomi etkinliği, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü bahçesinde gerçekleştirildi. Etkinlikte Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden getirilen coğrafi işaretli ürünler ve bölgeye özgü peynir çeşitleri tanıtıldı.
Organizasyon, Karadeniz mutfağının kültürel mirasını görünür kılmayı ve yöresel üretim tekniklerini aktararak bölgesel gastronomi değerlerini öne çıkarmayı amaçladı. Etkinlik kapsamında şefler, farklı peynirlerle hazırlanan yaklaşık 100'e yakın özgün yemek ve tatlıyı katılımcıların beğenisine sundu.
Etkinlikte öne çıkan lezzetler ve uygulamalar
Programda Karadeniz mutfağının simge tatları olan kuymak ve muhlamanın yapımı uygulamalı olarak anlatıldı. Şeflerin hazırladığı özel tarifler arasında Poşe Armutlu Peynir Tatlısı, Koloroll, Peynirli Tavuk Lokması, Çilekli Koloti Lokması ve Kuruti Peynirli Gaspacho gibi özgün lezzetler yer aldı. Katılımcılar, aynı zamanda yöresel ürünlerin üretim hikayeleri ve geleneksel yöntemler hakkında bilgi edinme fırsatı buldu.
Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina'nın değerlendirmesi
Sibel Karabina etkinlikle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Türk mutfağı yüzyıllar boyu farklı dönemlerde şekillenmiş çok katmanlı bir mirastır. Türk mutfak kültürünün en önemli unsurlarından bir tanesi de süt ürünleridir. Süt ve süt ürünleri Anadolu’da emeğin, bereketin, sevginin simgesidir. Özellikle Doğu Karadeniz mutfağında sürdürülen geleneksel peynir üretimi doğa ve uyumu yaşamın üretiminin mirasıdır. Bu etkinliğimiz kapsamında sergilenen ürünler bölgelerimizin yüksek yaylalarında doğal üretim yöntemleriyle kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve deneyimi sunmaktadır. Bugün değerli şeflerimiz yöresel peynirlerimizi kullanarak yeni reçeteler, özgün yorumlarını geleneksel tatlarımızı buluşturacaklar. Misafirlerimiz bölgemize özgü peynir çeşitlerini ve bunlardan hazırlanan lezzetleri tatma fırsatı bulacaktır".
KARADENİZ’İN DÖRT İLİNDEN GETİRİLEN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE FARKLI PEYNİRLE HAZIRLANAN YAKLAŞIK 100’E YAKIN ÖZGÜN TARİFLER, TRABZON’DA DÜZENLENEN "DÖRT ŞEHİR BİR MİRAS" ETKİNLİĞİNDE GASTRONOMİ TUTKUNLARIYLA BULUŞTU.