Toroslar EDAŞ, Hatay'da soğuk hava kaynaklı talep artışına karşı altyapı seferberliği başlattı
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. (Toroslar EDAŞ), Hatay ve çevresinde yılın ilk günlerinden itibaren etkisini artıran soğuk hava nedeniyle yükselen elektrik talebine karşı Samandağ, Antakya ve Defne ilçelerinde eş zamanlı altyapı güçlendirme çalışmaları yürütüyor. Şirketin çalışmaları, hem anlık arızaların önlenmesine yönelik müdahaleleri hem de şebekenin kalıcı olarak güçlendirilmesini hedefliyor.
Talep artışının etkisi ve müdahale yaklaşımı
Soğuk hava koşullarıyla birlikte ısınma amaçlı elektrik kullanımı artınca bazı mahallelerde şebeke üzerindeki yük kısa sürede olağan seviyelerin üzerine çıktı. Bu duruma karşı Toroslar EDAŞ ekipleri 7 gün 24 saat sahada görev yapıyor; yük dengeleme, ilave trafo kurulumları, güç yükseltimleri ve bölge ayrımı (feeder ayrımı) uygulamalarıyla sistem kararlılığı sağlanmaya çalışılıyor.
Mevcut duruma ilişkin saha verileri
Şirket tarafından yürütülen çalışmalarda, destek amacıyla Hatay dışından ve yüklenici firmalardan da personel sağlanarak toplamda 200’ün üzerinde personel ile 75 araç ve iş makinesi sahada yoğun çalışma yürütülüyor. Bugüne kadar tamamlanan işler arasında Samandağ’da 4, Antakya’da 2 ilave trafo kurulumu; Antakya’da 9, Defne’de 7 güç yükseltiminin devreye alınması ve Samandağ’da 2 bölge ayrımının gerçekleştirilmesi yer alıyor.
Sahada hâlihazırda devam eden çalışmalar ise şu şekilde raporlanıyor: Samandağ’da 6 ilave trafo, 2 güç yükseltimi ve 1 bölge ayrımı; Antakya’da 1 güç yükseltimi ve 3 bölge ayrımı; Defne’de 2 güç yükseltimi ve 2 bölge ayrımı çalışmaları sürdürülüyor.
Yeni etapta hedeflenen kalıcı çözümler
Önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan yeni etap ile kalıcı güçlendirme hedefleniyor. Planlanan uygulamalar arasında Samandağ’da 12 ilave trafo, 6 güç yükseltimi ve 8 bölge ayrımı; Antakya’da 1 ilave trafo, 1 güç yükseltimi ve 3 bölge ayrımı; Defne’de 1 ilave trafo, 1 güç yükseltimi ve 2 bölge ayrımı bulunuyor. Şirket, bu etapla benzer yük artışlarının tekrarında şebekenin daha dayanıklı olmasını hedefliyor.
Şirketin saha taahhüdü
Toroslar EDAŞ, sorumluluk sahasındaki illerin tamamında 4 bin 64 çalışanıyla ve bölgenin insanlarından oluşan saha ekipleriyle kesintisiz enerji arzı için 7/24 göreve devam ettiğini vurguluyor. Şirket, Hatay’da deprem öncesinde olduğu gibi bugün de sahada olmaya devam ederek bölge halkına enerji hizmetinin sürekliliğini sağlama sorumluluğunu sürdüreceğini belirtiyor.
ENERJİSA DAĞITIM ŞİRKETLERİ'NDEN TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. (TOROSLAR EDAŞ), HATAY'DA ETKİSİNİ ARTIRAN SOĞUK HAVA KOŞULLARIYLA BİRLİKTE YÜKSELEN ELEKTRİK TALEBİNE KARŞI SAMANDAĞ, ANTAKYA VE DEFNE İLÇELERİNDE İLAVE TRAFO KURULUMLARI, GÜÇ YÜKSELTMELERİ VE YÜK DENGELEME ÇALIŞMALARINI EŞ ZAMANLI OLARAK SÜRDÜRÜYOR.