Tokayev ve Aliyev, Orta Koridoru Geliştirme Projesi'ni İnceledi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyeve, "Orta Koridoru Geliştirme Projesi" tanıtıldı. Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere Kazakistan'da bulunurken, Astana'da düzenlenen törende karşılandı ve Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da Tokayev tarafından ağırlandı.
Görüşme ve değerlendirmeler
Resmi törenin ardından bir araya gelen Tokayev, ziyaretin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha da güçlendirilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı. Tokayev, Azerbaycan ile çok yönlü işbirliğini geliştirmenin öncelikleri arasında olduğunu belirterek, "Kazakistan ve Azerbaycan sadece dost devletler değil aynı zamanda kardeş halklardır." ifadesini kullandı.
Aliyev ise Kazakistan'ın kalkınmasını takdir ettiklerini ve ülkedeki modernleşme reformlarını yakından takip ettiklerini söyledi. İlişkilerin stratejik ve müttefik nitelikte olduğunu belirten Aliyev, "Her alanda işbirliğini güçlendirmeye kararlıyız." dedi.
Orta Koridoru Geliştirme Projesi'nin sunumu
Liderlere sunulan projede, 2030 yılına kadar taşınacak yük hacminin 3 katına çıkmasının öngörüldüğü belirtildi. Tokayev ve Aliyev, iki ülkenin sınırlarından geçen ve Avrupa ile Çin arasındaki yük taşımacılığında stratejik bir güzergâh haline gelen Orta Koridor'un verimliliğini ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen girişimler hakkında bilgilendirildi.
Sunumda, proje kapsamında koridorun lojistik kapasitelerinin güçlendirilmesi, transit süreçlerinin iyileştirilmesi ve iki ülke arasındaki ticari-ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Ziyaretin, hem ekonomik hem de siyasi ortaklığın pekiştirilmesi açısından somut adımların atılmasına zemin hazırlaması bekleniyor.
Kazakistan’da resmi temaslarda bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (sol 2), başkent Astana’daki Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da Kazak mevkidaşı Kasım Cömert Tokayev (solda) tarafından karşılandı.