Üreten Öğretmenler projesi mesleki eğitimde dijital dönüşümü hedefledi
Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öncülüğünde yürütülen Üreten Öğretmenler: Unreal Engine ile Dijital İkiz ve VR İçerik Geliştirme Projesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Sosyal Kalkınma ve Girişimcilik Teknik Destek Programı kapsamındaki uygulamasıyla yeni bir eğitim alanı oluşturdu. Program, mesleki eğitim kurumlarında dijital teknolojilerin uygulanabilirliğini odağa aldı ve katılımcılara pratik üretim becerileri kazandırdı.
Eğitimin içeriği ve uygulamalı çıktılar:
Eğitim programı, 9-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi ve 25 Eylül 2026 tarihinde düzenlenen sertifika töreniyle tamamlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumlarda görev yapan 20 öğretmen ile birlikte 4 öğrencinin katıldığı program toplam 60 saat sürdü. Teorik ve uygulamalı modüller kapsamında katılımcılar Unreal Engine arayüzünü etkin kullanma, sahne tasarımı, materyal ve ışıklandırma prensipleri üzerine uygulama yapma imkânı buldu. Ayrıca görsel programlama dili Blueprint ile etkileşimli sistemler geliştirildi ve oyunlaştırılmış, sürdürülebilir öğrenme senaryoları tasarlandı.
Uzman desteğiyle yürütülen uygulamalı çalışmada tam bir XR uygulaması üretildi ve örnek bir kimya tesisinin dijital ikizi oluşturuldu. Bu çıktı, mesleki eğitimde hem öğretim materyali hem de simülasyon altyapısı olarak kullanılabilecek somut bir örnek sundu.
Ajans desteklerinin bütünleşik kullanımı ve etkileri:
Eğitimler, OKA'nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Tokat Valiliği tarafından yürütülen "Tokat Genç Ustalar İstihdam Köprüsü Projesi" ile yeni kurulan bilişim sınıfında gerçekleştirildi. Farklı destek mekanizmalarıyla oluşturulan fiziksel altyapının eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleriyle bir arada kullanılması, iki projenin birbirini tamamlayan çıktılar üretmesini sağladı ve ajans desteklerinin entegre kullanılmasına örnek teşkil etti.
Sertifika töreniyle tamamlanan program, öğretmenlerin dijital üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra mesleki eğitime XR, sanal gerçeklik ve dijital ikiz teknolojilerinin nasıl entegre edilebileceğine dair uygulamalı bir model ortaya koydu.
TOKAT’TA MESLEKİ EĞİTİMDE DİJİTAL TEKNOLOJİLERİN KULLANIMINA YÖNELİK YENİ BİR UYGULAMA ALANI OLUŞTURAN "ÜRETEN ÖĞRETMENLER: UNREAL ENGİNE İLE DİJİTAL İKİZ VE VR İÇERİK GELİŞTİRME PROJESİ", ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI (OKA) SOSYAL KALKINMA VE GİRİŞİMCİLİK TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANDI.