Tokat'ta kardeşler sandalye bacaklarından 'Tokat usulü' kayak yaptı
Çocukluk anılarını inşaat ustalığıyla günümüze taşıdılar
Tokat'ta inşaat işiyle uğraşan Ekrem ve Birkan Sönmez, çocukluk dönemlerindeki ağaç kızak anılarını esas alarak sıra dışı bir kayak düzeni hazırladı. Sandalye bacaklarını kullanarak yaptıkları "Tokat usulü" kayak takımlarıyla kar üzerinde kaydılar ve ortaya renkli görüntüler çıktı.
Kar yağışını fırsat bilen Sönmez kardeşler, hazırladıkları kayak takımlarını ayakkabılarına sabitleyerek kaydı. Kimi zaman birbirlerine destek olarak ilerleyen kardeşler, çocukluk hatıralarını yeniden yaşadı.
İnşaat ustalığıyla pratik çözüm
Ekrem Sönmez yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"1990 yıllarında babalarımız bize ağaçtan kızak yapardı. Ormandan eğimli ağaçları seçerdiler, önleri kalkık fındık çubuğundan kayak takımı yaparlardı. Bizlerde bunlarla yüksek yerlerden kayardık. Şu zamanda ormandan ağaç bulmak zordu. Mesleğimiz de inşaat olunca demir sisteminden ne kadar olabilir diye düşündük. Bunu günümüze uyarladık. Sandalyenin eğimli kısmını tutum yeri yaptık ve metale vidaladık"
Bu uygulama, küçük imkânlarla yaratılan pratik çözümlere ve bölgesel geleneklerin çağdaş uyarlamalarına örnek oluşturuyor. Sönmez kardeşlerin çalışması, yerel hafızayı canlı tutarken, günlük malzemelerle yapılan tasarımların yaratıcı kullanımını da gösterdi.
TOKAT’TA İNŞAAT İŞİYLE UĞRAŞAN İKİ KARDEŞ, ÇOCUKLUKLARINDA BABALARININ YAPTIĞI AĞAÇ KIZAKTAN ESİNLENEREK SANDALYE BACAKLARINDAN "TOKAT USULÜ" KAYAK TAKIMI YAPARAK KAYDILAR.