
Togo'da Hükümet Karşıtı Protestolar
Togo’da, hükümet karşıtlığıyla tanınan ünlü rapçi Aamron’un gözaltına alınmasının ardından ülkede iktidar protesto ediliyor. Ulusal basında yer alan haberlere göre, başkent Lome’de gençlerin öncülüğünde başlayan protestolar, Togo geneline yayıldı.
Gözaltı Sayıları Artıyor
Başkentteki gösterilerde Togo Öğrenci ve Öğrenciler Sendikası Başkanı Bertin Bandiegou dahil olmak üzere çok sayıda kişi gözaltına alındı. Togo İşkence Mağdurları Derneği (ASVITTO) yaptığı açıklamada, Bandiegou’nun darp edildiğini ve bazı tutuklulara işkence uygulandığını belirtmiş, bu durumu Togo Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (CNDH) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi ulusal ve uluslararası kurumları göreve çağırmıştır.
Aamron'un Gözaltı Süreci
Gerçek adı Essowe Tchalla olan Aamron, 26 Mayıs'ta evine düzenlenen bir baskınla gözaltına alınmıştı. Sanatçının bir hafta boyunca nerede tutulduğu bilinmezken, geçtiğimiz perşembe günü devlet medyasında yayımlanan bir videoda Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbe'den özür dilemesi dikkat çekti. Aamron, videoda “ağır depresyon” gerekçesiyle Zebe Psikiyatri Hastanesi’ne sevk edildiğini ifade etti.
Özgür İrade Üzerine Tartışmalar
Aamron’un yakın çevresi ve sivil toplum kuruluşları, söz konusu özür videosunun baskı altında çekildiğini ve sanatçının özgür iradesini yansıtmadığını savunuyor.
Gnassingbe Yönetiminin Konsolidasyonu
Batı Afrika'da küçük bir ülke olan Togo, 1967'den bu yana Gnassingbe ailesi tarafından yönetiliyor. Darbeyle iktidara gelen Gnassingbe Eyadema'nın ölümünden sonra 2005 yılında yerine oğlu Faure Gnassingbe geçmişti. Faure Gnassingbe, geçen yıl 23 Mart'ta ülkeyi başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçiren bir anayasa değişikliğiyle iktidarını pekiştirmiştir. Yeni sistem, Gnassingbe’nin başbakan sıfatıyla ülkenin fiili liderliğini sürdürmesine olanak tanıyor. Gnassingbe, başbakanlık görevini 3 Mayıs'ta üstlenmiştir.