Tirilye'de Hıristiyan Topluluğu Ayin Sonrası Denizden Haç Çıkarma Töreni Düzenledi

Mudanya Tirilye'de, Hazreti İsa'nın doğumu ve vaftizinin 2026. yıl dönümü kapsamında ayin sonrası denizden haç çıkarma töreni gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 19.01.2026 10:16
Güncelleme Tarihi: 19.01.2026 10:16

Tirilye'de Hıristiyan Topluluğu Ayin Sonrası Denizden Haç Çıkarma Töreni Düzenledi

Tirilye'de geleneksel denizden haç çıkarma töreni yapıldı

Mudanya'nın Tirilye Mahallesi'nde, Hıristiyan inancına göre Hazreti İsa'nın doğumu ve vaftizinin 2026. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreni gerçekleştirildi.

Ayin ve törenden önceki hazırlık

Ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos adına görev yapan Fener Rum Patrikhanesi Silivri Metropoliti Maksimos Vgenopulos tarafından yönetildi. Sabah saatlerinde Tirilye Kültür Merkezi'nde (eski Panayia Episkepsis - Aziz Vasiliyos Rum Ortodoks Kilisesi) başlayan ayinde mumlar yakıldı ve dualar edildi. Ayin yaklaşık 3 saat sürdü.

Kortej ve denizden haç çıkarma

Ayinin ardından Metropolit Maksimos Vgenopulos ve katılımcılar kortej halinde sahile yürüdü. Yeni yıl nedeniyle soğuk havada gerçekleştirilen törende, kurdeleye bağlı olarak denize atılan haça ulaşmak için tekneden 7 kişi soğuk ve dalgalı denize atladı. Denize atlayanların ulaştığı haç, daha sonra Metropolit tarafından karaya çekildi.

Metropolit Maksimos, haçı ilk alan kişiye ödül takdim ederek katılımcıları tebrik etti. Programa ayrıca Bursa Ortodoks Topluluğu Metropoliti Yuakim Billis de katıldı.

Tören sonrası etkinlikler

Törenin tamamlanmasının ardından metropolitler ve katılımcılar, tarihi Taş Mektep'te düzenlenen müzik dinletisi ve yöresel oyunları izledi.

MUDANYA'NIN TİRİLYE MAHALLESİ’NDE, HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YILDA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ ETKİNLİKTE...

MUDANYA'NIN TİRİLYE MAHALLESİ’NDE, HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YILDA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ ETKİNLİKTE, HIRİSTİYAN İNANCINA GÖRE HAZRETİ İSA’NIN DOĞUMU VE VAFTİZ EDİLİŞİNİN 2026. YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA AYİN SONRASI, DENİZDEN HAÇ ÇIKARMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

MUDANYA'NIN TİRİLYE MAHALLESİ’NDE, HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YILDA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ ETKİNLİKTE...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.