THY Pilot Mezuniyeti Aydın Çıldır'da: 51 Yeni Pilot ve Kadın Pilotlarda Artış

Aydın Çıldır Havalimanı'ndaki törenle 51 pilot mezun oldu; THY, son 20 yılda kadın pilot sayısını 50 kat artırdığını ve akademide kadın oranının yükseldiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 06.10.2025 12:32
Güncelleme Tarihi: 06.10.2025 12:45

THY Pilot Mezuniyeti Aydın Çıldır'da: 51 Yeni Pilot ve Kadın Pilotlarda Artış

THY Pilot Mezuniyeti Aydın Çıldır Havalimanı'nda gerçekleştirildi

Aydın Çıldır Havalimanı'nda düzenlenen törenle Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi'nden mezun olan pilotların heyecanı paylaşıldı. Törene Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı.

Bakan Göktaş'ın değerlendirmesi

Bakan Göktaş, THY'nin dünyada en fazla kadın pilota sahip olmasının gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Türk Hava Yolları, aynı zamanda dünyada en fazla kadın pilota sahip olmasıyla da gurur kaynağıdır." dedi. Göktaş, THY'nin son 20 yılda kadın pilot sayısını 50 kat artırdığını ve bu yolculuğun "Türkiye'nin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen ile başladığını" vurguladı.

Göktaş, dünya genelinde çoğu havayolunda kadın pilot oranının %5 civarında olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın %9 civarına ulaştığını söyledi ve eğitimlerle kadın pilot oranının hızla artacağına inandığını ifade etti.

Uçuş Akademisi verilerine göre bugüne kadar verilen 1950 mezun içinde 180'inin kadın olduğu; şu an eğitim gören 560 öğrenciden 73'ünün kadın olduğu belirtildi. Bu rakamlar, akademi mezunlarında kadınların payının yaklaşık %9,2 olduğu, şu anki öğrenci kadrosunda ise bu oranın yaklaşık %13 seviyesine yükseldiğini gösteriyor.

Akademi ve THY'nin hedefleri

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, mezuniyet töreninin şirketin mirasına yeni sayfalar eklediğini söyleyerek, THY'nin 1933'te 5 uçakla başladığını, bugün dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu olarak filoya 500'üncü uçağı katmaya hazırlandığını aktardı.

Bolat, THY'nin 2033'teki 100. yılı hedefleri kapsamında filoyu 813 uçağa, akademinin yıllık mezun kapasitesini ise 600'e çıkarmayı planladıklarını; uçuş öğretmeni sayısının ise yıl sonunda 90'a, 2033'e kadar da 130'a yükseltileceğini açıkladı.

Mezuniyet töreni ve tören sonrası

THY Uçuş Akademisi Genel Müdürü Fatih Ünalan, kadınların havacılıkta daha güçlü yer almasının toplumsal gelişim açısından önemli olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından 51 mezun kep fırlattı.

Törenin ardından Bakan Göktaş ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, eğitim uçağına binerek kısa bir uçuş gerçekleştirdi. Göktaş ayrıca akademinin eğitmen ve yöneticilerini tebrik etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş (sağ 3), Aydın Çıldır Havalimanı'nda...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş (sağ 3), Aydın Çıldır Havalimanı'nda düzenlenen THY Pilot Mezuniyet Töreni'ne katıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş (sağ 3), Aydın Çıldır Havalimanı'nda...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı