Bist 100
10.336,5 0%
DOLAR
32,27 0,02%
EURO
34,69 -0,11%
ALTIN
2.393,39 0,21%

TFF yarın kullanılacağını duyurdu: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi başlıyor!

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan yeni bir açıklamada yarın itibarıyla Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi kullanılacağı öğrenildi. Peki, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi nedir?

Yayın Tarihi: 12.01.2024 16:53
Güncelleme Tarihi: 12.01.2024 16:53

TFF yarın kullanılacağını duyurdu: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi başlıyor!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’ni duyurdu. Süper Lig’de 20. Hafta müsabakaları başlarken, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’nin de kullanıma sunulacağı duyuruldu. Peki, kullanıma sunulan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi nedir? Uygulaması nasıl olacak?

Ofsayt pozisyonlarındaki tartışmalar bitmiyor! 

Ofsayt pozisyonlarındaki tartışmaları bitirmek için kullanıma sunulan Video Hakem Sistemi (VAR) yeterli olmadı. TFF ise bu tartışmaları en aza indirmek için yeni bir sistem duyurdu. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’ni duyuran TFF, detayları da aktardı. Alınan bilgiler kapsamında bu hafta oynanacak olan Süper Lig müsabakalarında Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi kullanılacak. Peki nedir bu Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi? 

ofsayt

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi nedir? 

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, hareket izleme odaklı bir sistemdir. Sahanın farklı noktalarına kamera yerleştirilerek uygulanan sistemde tüm kameralar, her bir oyuncunun vücudundaki 29 farklı noktayı saniyede 50 kez tarama özelliğine sahip. Ayrıca topun içinde de bir sensör bulunduğundan sistem, topa vuruluş anını da tam olarak belirleme özelliği barındırıyor. 

Yapay zeka teknolojisiyle üretilen bu sistem aynı zamanda üç boyutlu animasyon da oluşturuyor. Oluşturulan animasyonlar ise VAR hakemi tarafından inceleniyor. Ofsayt kararı ise incelemelerden sonra veriliyor. 

Yeni sistem sayesinde Süper Lig maçlarında 3 dakika kadar bir süreyi bulan ofsayt tespit süresinin azalması bekleniyor. Saniyelere inecek olan ofsayt kararının ardından ise üç boyutlu animasyon, seyircilere canlı olarak izletilecek. Böylelikle de ofsayt kararına dair herhangi bir şüphe kalmayacak. 

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi nerelerde kullanılacak? 

tff

TFF’nin Yarı Otomatik Ofsayt Sistem, bu hafta oyananacak olan maçlarda kullanılmaya başlanacak. FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Serie A’da kullanılan sistem, böylelikle Avrupa ligleri ve İtalya’dan sonra ilk kez Türkiye’de kullanılıyor olacak. 

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi ne zaman kullanılmaya başlanacak?

TFF’den yapılan açıklamaya göre Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, 20. hafta maçlarıyla birlikte Süper Lig’de kullanılmaya başlanacak. 13 Ocak Cumartesi günü (yarın) oynanacak maçla birlikte artık Türkiye’de Yarı Otomatik Ofsayt dönemi başlıyor olacak.