TES-İŞ üyeleri Soma Termik Santrali önünde siyah tabut ve çelenk bıraktı
TORKU tarafından işletilen Soma Termik Santrali'nde örgütlü bulunan TES-İŞ Sendikası, toplu iş sözleşmesinden doğan geçmişe dönük maaş farklarının tek seferde ödenmemesine tepki olarak santral önünde eylem yaptı. İşçiler siyah tabut ve siyah çelenk bıraktı.
Eylemin gerekçesi
Sendika, toplu iş sözleşmesinden doğan geçmişe dönük ücret farklarının taksitlendirilmesine karşı çıktı. TES-İŞ Soma Şube Başkanı Mustafa Girginler, işçilerin alın terinin geciktirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Bugün buraya keyfimizden gelmedik. Bugün burada hakkımızı istemek, alın terimizin hesabını sormak için toplandık. Bu santralde gecemizi gündüzümüze kattık. Soğukta, sıcakta, bayramda, tatilde çalıştık. Ürettik, kazandırdık, bu çark dönsün diye omuz verdik."
Girginler, ödeme yöntemine ilişkin eleştirisini şöyle sürdürdü: "Toplu iş sözleşmesinden doğan geçmişe dönük ücret farklarımızı, kanunda yeri olmayan bir şekilde tek seferde değil, üç taksitte ödemek istiyorlar. Buradan açıkça söylüyorum: Bu bir lütuf değil, bu bir iyilik değil. Bu, işçinin alın terinin geciktirilmesidir."
Kanun ve sözleşmenin açık olduğunu vurgulayan Girginler, işverenin keyfi uygulamasını kabul etmeyeceklerini ifade etti: "Kanun açık, toplu sözleşme açık, hak edişimiz açık. Ama şirket 'Ben böyle uygun gördüm' diyor. Biz de buradan diyoruz ki; işçinin hakkı şirketin keyfine bırakılamaz."
Sembolizm: Siyah tabut ve çelenk
Girginler, eylemde kullanılan sembollerin anlamını şöyle açıkladı: "Önümüze koyduğumuz siyah tabut, emeğin görmezden gelinmesini, işçinin hakkının mezara gömülmek istenmesini simgeliyor. Siyah çelenk ise adaletin geciktirilmesine ve emeğin değersizleştirilmesine karşı bir uyarıdır."
Sendikanın mesajı ve izlenecek süreç
TES-İŞ Soma Şubesi, sürecin takipçisi olacaklarını belirterek mücadele kararlılığını vurguladı. Girginler, "Biz kavga etmeye, yakıp yıkmaya gelmedik. Ama susmaya da gelmedik. Hakkımız tam ve eksiksiz ödenene kadar bu mücadele bitmeyecek. Bugün buradayız, yarın daha kalabalık oluruz" dedi.
Konuşmasını birlik ve dayanışma çağrısıyla tamamlayan Girginler, "Çünkü biz bir aradayız. Çünkü biz haklıyız. Çünkü emeğin gücü, sermayenin keyfinden büyüktür. Bu birlik bozulmadıkça hiçbir hak yerde kalmaz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın işçinin onurlu direnişi" ifadelerini kullandı.
TORKU TARAFINDAN İŞLETİLEN SOMA TERMİK SANTRALİ’NDE ÖRGÜTLÜ BULUNAN TES-İŞ SENDİKASI, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN GEÇMİŞE DÖNÜK MAAŞ FARKLARININ TEK SEFERDE ÖDENMEMESİNE TEPKİ GÖSTEREN İŞÇİLER SANTRAL ÖNÜNE SİYAH TABUT VE SİYAH ÇELENK BIRAKTI.