Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Temmuz ayı emekli için gümbür gümbür geliyor! Devletten emekliye yüzde 40 zam hediyesi

Yapılan hesaplamalarda memur ve 4C’linin 4A ve 4B’liden daha düşük oranda zam alması söz konusu gibi duruyor. Toplu sözleşme zamlarından mütevellit olarak oluşan bu farkın eşitlenmesi durumunun da söz konusu olabileceği tahminlerini sunan ekonomistler, Ocak ayında yapılan eşitlemenin aynısı gibi bir uygulamanın devreye alınması durumunda zam oranının en az yüzde 40 olabileceğini belirtmiş bulunuyor.

Yayın Tarihi: 11.06.2024 13:16
Güncelleme Tarihi: 11.06.2024 13:16

Temmuz ayı emekli için gümbür gümbür geliyor! Devletten emekliye yüzde 40 zam hediyesi

Emekli, memur, sosyal destek alanlar Temmuz ayı zamlarını ve ceplere girecek olan ödemeleri yakından takip ediyor. Bilindiği üzere temmuz ayı bahsi geçen bireyin cebine artı ödemelerle gelecek. Özellikle geçtiğimiz seneden itibari ile enflasyon oranlarının hız kazanarak artması, buna bağlı olarak yaşam maliyetlerinin de tavan yapmasını sağlamıştı. Artan enflasyon ile birlikte emekli ve çalışan için de zam beklentisi artmaya devam ediyor.

Kesin zam oranları ile alakalı olarak henüz net bir açıklama yapılmaz iken 3 Temmuz itibari ile gözlerin hükümette olacağı biliniyor. Temmuz zammı konusunda farklı senaryolar gün gün uzmanlar tarafından hesaplanmaya devam ediyor. Emekliler Ocak ayında memur maaş zam oranı ile eşitlenmiş bir şekilde yüzde 49,25 zam almıştı.

tll

Ancak söz konusu durumun temmuz ayında memur için geçerli olmayacağı ön görülüyor. Yapılan hesaplamalarda memur ve 4C’linin 4A ve 4B’liden daha düşük oranda zam alması söz konusu gibi duruyor.

Toplu sözleşme zamlarından mütevellit olarak oluşan bu farkın eşitlenmesi durumunun da söz konusu olabileceği tahminlerini sunan ekonomistler, Ocak ayında yapılan eşitlemenin aynısı gibi bir uygulamanın devreye alınması durumunda zam oranının en az yüzde 40 olabileceğini belirtmiş bulunuyor.

EMEKLİYE ZAM YOK MU?

Son günlerde yapılan açıklamalarda bir kesim emeklinin maaş zammı alamayacağı da hesaplanıyor. Sadece enflasyon zammının uygulanması durumunda kök maaşa göre en düşük maaş alan emekliye sadece 80 TL civarında zam yapılacağı tahmin ediliyor.

tll

Memur zammının da emekli zammı gibi Temmuz ayında TÜİK oranından sonra belirleneceği tahmin edilirken, Haziran enflasyonu ise %2.56 tahminleri sunuluyor. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda enflasyon %25.46 olarak açıklanacak. Bu kapsamda en düşük memur emeklisi maaşının asgari ücret seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Temmuz ayı emekliler, memurlar ve kamu çalışanları için zam oranı beklentisi ile geçecek iken memurlar ilk zamlı maaşını 15 Temmuz da alacak iken emekliye de 17 Temmuz itibari ile ödenmesi bekleniyor.