Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Teleferik faciasında sıcak gelişme: CHP'li Başkan Kocagöz asli kusurlu kabul edildi!

Antalya’da meydana gelen ve 1 kişinin ölüp 7 kişinin yaralanmasına sebep olan teleferik kazasına dair iddianame hazırlandı. İddianamede Kepez Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili Mesut Kocagöz’ün asli kusurlu olduğu aktarıldı.

Yayın Tarihi: 07.05.2024 14:36
Güncelleme Tarihi: 07.05.2024 14:36

Teleferik faciasında sıcak gelişme: CHP'li Başkan Kocagöz asli kusurlu kabul edildi!

12 Nisan tarihinde Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan teleferik kazasında 23 saatte 174 kişi kurtarılmıştı. Kazada 7 kişi yaralanırken 1 kişi de hayatını kaybetmişti. Teleferik işletmecisi ANET’in önceki Yönetim Kurulu Başkanı olan mevcut Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ise ihmal edeniyle tutuklanmıştı. Kepez’in de aralarında olduğu 5 kişi tutuklanırken, yapılan itirazlar reddedildi. Yeniden itiraz etmek için bilirkişi raporunu bekleyen Kocagöz’ün avukatları, eklenen rapor ile başvurusunu gönderdi. Savcılık tarafından hazırlanan iddianame ise Antalya 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. 

36 sayfalık iddianame hazırlanırken, kazada hayatını kaybeden Memiş Gül de dahil 150 kişi “müşteki” ismiyle raporda yer aldı. Başkan Mesut Kocagöz, ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, Okan Erol ile Serkan Yerlice’nin de aralarında bulunduğu 12 kişi ise şüpheli olarak bulundu. Savcılık mahkemede söz konusu 12 şüphelinin 2 ayrı suçtan cezalandırılmasını istedi. Savcılık tüm şüphelilerin “trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” ve “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma” suçlarından yargılanmasını talep etti. 

İddianamede Mesut Kocagöz’ün teleferik kazasından önce ANET’te Genel Müdür olması, o süreçte Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Samsunlu'ya imza yetkisi vermiş olmasının sorumluluğu ortadan kaldırmayacağına dikkat çekildi. Bu nedenle de görev süresi boyunca teleferiğin gereken bakımlarının yapılmamasından sorumlu olduğu vurgulandı. Ayrıca arızalarda toplam 42 makaranın değiştirildiği ve toplam makara sayısının 196 olduğu için aradaki çelişkiye dikkat çekildi. Kocagöz’ün Genel Müdür sıfatına karşın teleferiğin bakımını yapan kişilerin gerekli yetkinlikleri sorgulamadığı da ifade edildi. İddianamede yer alanlara göre MegaTower çalışanlarından üst otomasyon sorumlusu Suphi Kaplan, makine onarımından sorumlu Kazım Kılıç ile Orhan Karoğlan’ın mesleki belgesi olmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle de Kocagöz’ün Genel Müdür olmasına karşın sorumluluklarını ihmal ettiği belirtildi. 

Asli kusurlu belirlendi 

İddianamede Kocagöz’ün asli kusurlu olduğu kabul edildi. Anadolu Teleferik A.Ş’nin akreditasyon yetkisi olmadığını ifade eden iddianamede ihmal sonucu kazanın gerçekleştiğinin anlaşıldığı yer aldı. Kazanın gerçekleştiği teleferiğin direğinde gözle görülür şekilde korozyon ve cıvata eksikleri olduğu da yine iddianamedeki dikkat çekici detaylardan biri oldu. İhmaller zinciri olduğu belirlenen kazada Kocagöz’ün asli kusurlu olduğunun kabul edildiği aktarıldı. İddianame savcılık Mesut Kocagöz de dahil olmak üzere 12 kişinin 27’şer yıl hapsini istedi. 

Bakım görevlisi eğitim almadığını söyledi! 

MegaTower A.Ş’de mekanik bakım görevlisi olarak çalışan şüpheli Kazım Kılıç, verdiği ifadede, lise mezunu olduğunu belirtti. Yalnızca 2 yıl Elektrik ve Elektronik Bölümü’nde eğitim aldıktan sonra okulunu bıraktığını ifade eden Kılıç, otellerde işçi olarak çalıştığını belirtti.