Teknik öğretmenler MEB İMES’in karekod takibini boykot etti
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen MEB İMES uygulaması, mesleki eğitim veren teknik öğretmenler ile sendikaları karşı karşıya getirdi. Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Akça, koordinatör öğretmenlerin sanayi işletmelerinde karekod ile anlık takip edilmesine ilişkin uygulamaya tepki göstererek veri girişi yapmama kararı ilan etti.
Sendikanın temel itirazları
Demokrat Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) ve meslek liselerinde görev yapan teknik öğretmenlerin üzerine yüklenen ağır iş yükü ve imkânsızlıklara dikkat çekildi. Açıklamada, "Denetim adı altında öğretmene gözetim kabul edilemez" ifadesi kullanılarak uygulamanın mevcut haliyle kullanılamayacağı belirtildi.
Saha koşulları ve altyapı eleştirileri
Açıklamada öğretmenlerin koordinatörlük görevleri kapsamında işletmeleri ziyaret ederken karşılaştıkları zorluklar vurgulandı. Metinde, bakanlık tarafından öğretmenlere tablet, telefon, internet hizmeti veya ulaşım aracı tahsis edilmediği; imkânı olanların kendi özel araçlarıyla, olmayanların toplu taşıma ile işletmelere giderek görevlerini yerine getirdiği belirtildi. Ayrıca, bu görevlerin islak imza ve kaşe ile belgelendiği kaydedildi.
Sendika, okulların modernizasyonu için harcanması gereken bütçenin öğretmenlerin dijital takibine ayrılmasının kamuoyunun takdirine bırakıldığını ifade etti.
Pratik zorluklar: Sanayi sahasında karekod okutmak
Yönetim, uygulamanın pratikteki zorluklarına dikkat çekerek sanayi koşullarında karekod okutmanın hayatın olağan akışına aykırı olduğunu savundu. Açıklamada, "Sanayide elleri yağlı bir aracın altında çalışan veya iş yoğunluğu arasında telefondan karekod okutmaya çalışacak işletme yetkilileri" gibi durumların göz ardı edildiği belirtildi ve tuşlu telefon kullanan işletme sahipleri olduğuna işaret edildi.
Sendika, sistemin sahadaki zorlukları bilmeyenlerin masa başında hazırladığı bir uygulama olduğunu vurguladı.
İş yükü ve yasal değerlendirme
Demokrat Eğitimciler Sendikası, bir öğretmenin haftada 30 ile 70 arası işletmeyi gezmesinin fiziksel olarak imkânsız olduğunu belirtti ve bu dayatmanın "Eşit İşe Eşit Ücret" ilkesine ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. Ayrıca uygulamanın Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) açısından sorunlu olduğu ve mobbing niteliği taşıdığı iddia edildi.
Diğer sendikalara eleştiri
Açıklamada yetkili sendika konumundaki Eğitim Bir-Sen de eleştirildi. Eğitim Bir-Sen şube başkanının basına yansıyan, teknik öğretmenlere yönelik ifadeleri sert bir dille kınayan Demokrat Eğitimciler Sendikası, bu açıklamalar nedeniyle teknik öğretmen camiasından özür dilenmesini talep etti.
Boykot kararı ve çağrı
Demokrat Eğitimciler Sendikası, yeniliğe ve teknolojiye kapalı olmadıklarını ancak uygulamanın takip amaçlı kısmına karşı olduklarını belirterek şu yönetim kararını açıkladı: Tüm üyelere şifahi olarak dayatılan bu uygulama üzerinden herhangi bir işaretleme yapmamaları ve mevcut yönetmelik hükümlerince zümre kararlarını uygulamaları yönünde karar alındı. Sendika, MEB İMES uygulamasının koordinatör öğretmenin karekod tabanlı izlenmesi kısmına karşı olduğunu yineledi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MEB) TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLEN MEB İMES UYGULAMASI, MESLEKİ EĞİTİM VEREN TEKNİK ÖĞRETMENLER İLE SENDİKALARI KARŞI KARŞIYA GETİRDİ.