Tekirdağ'da nohut mayası kullanılarak hazırlanan ramazan çöreği, iftar sofralarını süslemeye devam ediyor. Özellikle ramazan aylarında bazı fırınlarda üretilen bu çörek, kendine has tadı ve aromasıyla büyük bir talep görüyor.
Yaklaşık 30 yıldır ramazan ayında çörek pişiren fırıncı Ekrem Ökten, Osmanlı döneminden gelen bu geleneği sürdürdüklerini belirtti. Lezzetli bir çörek üretmenin zahmetli ve ustalık gerektiren bir iş olduğunu dile getiren Ökten, "Nohutlu ramazan çöreği ustalık gerektiren bir iş. Mayası, hamuru hepsi birbiriyle zincirleme ve zahmetli bir iş. Biz her sene çöreği Tekirdağ'da layıkıyla yapıyoruz," dedi.
Ökten, çöreği odun ateşinde pişirdiklerini ve bu yöntemin lezzetini artırdığını ifade etti. Ramazan çöreğindeki maddelerin katkı içermediğini vurgulayan Ökten, "Nohut mayasının kıvamını tutturmak çok önemli. Maya sıcak ve soğuk sevmez, bu nedenle yalnızca ramazan ayına özel bir tarifle üretiyoruz," diye ekledi.
Vatandaşlardan Ümit Arın ise yıllardır iftar sofralarında ramazan çöreğinin yer aldığını ve farklı tadı sayesinde tercih ettiğini belirterek, "Doyurucu özelliği ile bu çörek, bizim için vazgeçilmez bir ikramdır," şeklinde konuştu.
Ramazan ayına özel bu lezzetin reçetesi Tekirdağ'daki ustalarda saklı. 2024 yılında Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ile Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle, Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret başvurusu yapılması planlanıyor.
Tekirdağ'da nohut mayası kullanılarak hazırlanan ramazan çöreği, iftar sofralarını süslüyor. Kentte bazı fırınlarda özellikle ramazan ayında üretilen çörek, kendine has tadı ve kokusuyla talep görüyor.
Tekirdağ'da nohut mayası kullanılarak hazırlanan ramazan çöreği, iftar sofralarını süslüyor. Kentte bazı fırınlarda özellikle ramazan ayında üretilen çörek, kendine has tadı ve kokusuyla talep görüyor.