Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

TBMM İliç Komisyonu karıştı: Murat Kurum deyince zıplamayın

Türkiye Büyük Millet Meclisi İliç Aden Kazası Araştırma Komisyonu, ikinci toplantısında tartıştı! Sorumlulardan birinin eski Çevre Bakanı Murat Kurum olduğunun ifade edilmesiyle birlikte Milliyetçi Hareket Partili isimlerden biri yükseldi...

Yayın Tarihi: 25.04.2024 17:30
Güncelleme Tarihi: 25.04.2024 17:30

TBMM İliç Komisyonu karıştı: Murat Kurum deyince zıplamayın

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ndeki 9 işçinin toprak altında kalarak can verdiği facianın üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu birbirine girdi… 

TBMM’de kurulan komisyon bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, AK Parti ve Milliyeti Hareket Partili (MHP) vekillerle tartıştı. Aynı zamanda Zonguldak Milletvekili de olan Deniz Yavuzyılmaz, yaşanan heyelanın sonrası işçilerin neden öldüğü, kazanın hangi bakanlığın sorumluluk alanına girdiği ve diğer sorumlulukların anlaşılması için komisyonun kurulduğunu hatırlattı.

Değerlendirme yapan Yavuzyılmaz, 13 Şubat’ta Anagold madenciliğin işlettiği ocakta bu kazanın meydana geldiğini ve yaşananın bir doğal afet olmadığını vurguladı. Siyanür içerikli milyonlarca ton yığın liç malzemesinin yapay bir dağa dönüşmesi ve bu dağın kaymasının bir doğal afet olmadığını vurguladı. Yığın liç sahasının 264 metreye kadar ulaştığı ve böyle bir güvenlik açığıyla dünya rekoru kırıldığına dem vurdu.

Dünyanın en tehlikeli liç sahasının insan eliyle oluşturulduğunu belirten Yavuzyılmaz, sorumluların başında dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum olduğunu söyledi. 7 Ekim 2021 tarihinde Murat Kurum’un imzasıyla yığın liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasına izin verildiğini aktaran Yavuzyılmaz, toprak altında can veren 9 işçiden yalnızca 2’sinin bedenine ulaşıldığını kaydederek şunları ekledi: 

“… 7 işçimiz ise hala enkaz altında. AKP hükümeti bir kez daha arama kurtarma faliyetini eline yüzüne bulaştırdı. Afet sonrası da bir kriz oluşmuş durumda.”

Bunun üzerine Milliyetçi Hareket Partili Musa Küçük, Yavuzyılmaz’a çıkıştı. Tansiyonun hızla yükseldiği dakikalarda taraflar birbirlerine sesini yükseltirken, Musa Küçük, Yavuzyılmaz’ın şov yaptığını iddia etti. “Ben ağladım” diyen Küçük, şu ifadeleri kullandı: 

"Bunlara gerek yok, yanlış konuşuyor, şov yapma, slogan atıyorsun. Televizyona konuyorsun, ideoloji yapıyorsun. Gelip burada ahkam kesme orada ben ağladım.” 

Murat Kurum deyince zıplamaya başlıyorsunuz! 

Devam eden tartışmada Yavuzyılmaz konuşmasını tamamlamak için müsade isterken, zorbalıklara karşı susmayacağını ifade etti. 7 işçinin hala göçük altında olduğunu hatırlatan Yavuzyılmaz, şu ifadeleri kullandı: 

"Benim konuşmama tahammül edin. Siz vatandaştan neyi saklıyorsunuz? Baskı ve zorbalıkla beni susturmazsınız. 7 işçimiz göçük altında... Arkadaş sinirlerini kontrol edemiyorsa, kontrol edip gelsin. Murat Kurum'un adı geçtiği zaman hep beraber zıplamaya başlıyorsunuz.”