DOLAR
42,83 -0,04%
EURO
50,55 -0,04%
ALTIN
6.170,63 0,17%
BITCOIN
3.746.236,74 0,54%

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Diyarbakır'da okuduğum Kürtçe şiir kardeşlik ve barış mesajı taşıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dicle Üniversitesi'nde okuduğu Kürtçe şiirin kardeşlik ve barış mesajı taşıdığını; komisyon çalışmaları ve ana dilde eğitim tartışmalarını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 17.10.2025 20:13
Güncelleme Tarihi: 17.10.2025 20:13

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Diyarbakır'da okuduğum Kürtçe şiir kardeşlik ve barış mesajı taşıyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Diyarbakır programını ve Kürtçe şiiri değerlendirdi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'da gerçekleştirilen Dicle Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni ve "Diyarbakır Sivil Toplum Buluşması"nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, programlara TBMM Başkanlık Divanı ve Diyarbakır'dan katılan yaklaşık 30'a yakın milletvekilinin iştirak ettiğini belirtti.

Programın yerel etkisi ve gözlemler

Kurtulmuş, Diyarbakır'da yapılan etkinliklerin hem üniversite hem de sivil toplum tarafında faydalı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Sokakta kısa süre dolaştığında halkın gözündeki "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin umut ve coşkuyu gördüğünü söyledi ve sürecin "herkesi memnun edecek ve Türkiye'nin geleceğini garanti altına alacak" biçimde tamamlanmasını temenni etti.

Kürtçe şiire ilişkin açıklama

Üniversitede okuduğu Kürtçe şiire ve TBMM resmi hesabından yapılan paylaşıma dair eleştiriler ve destekler geldiğini hatırlatılan Kurtulmuş, söz konusu dizeyi şu şekilde tanımladı: "Manası itibarıyla, birlikte olmayı, el ele olmayı, barış içerisinde olmayı, aramızda huzurun, esenliğin hakim olmasını dileyen Kürtçe bir dizeydi. Bunun Türkiye'deki kardeşliğe ve esenliğe katkısı olacağı kanaatindeyim."

"Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu" çalışmaları

Kurtulmuş, "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin bazı yasal düzenlemelerin gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna değinerek, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun bugüne kadar 15 toplantı yaptığını ve çok sayıda kişinin dinlendiğini hatırlattı. Komisyonun çok farklı görüşlerden insanların katılımıyla çalıştığını belirterek şunları söyledi:

"Komisyonda fikirlerine katıldığımız, katılmadığımız çok farklı insanlar oldu. Ama sonuçta bu komisyon başlı başına şunu başarmış oldu. Türkiye'de tam manasıyla olgun bir demokratik tartışma ortamı kurulabilir ve buradan sonuç çıkarılabilir. Meclis'teki 11 siyasi partinin katkı verdiği komisyon, her şeyi konuşarak, uzlaşarak belli bir noktaya getirdi. Bunun bir sonunda da bir rapor ortaya konulacak. Komisyonun raporunda şimdiye kadar konuşulan konular, hatta grupların yeni teklif olarak ortaya koyacağı konular da komisyonun raporunda tartışılarak çoğunluğun kararıyla oluşturulabilir. Şu anda komisyonun hazırlamış olduğu bir rapor yok. Henüz hazırlık aşamasında değiliz."

Ana dilde eğitim sorusuna yanıt

Kürtçe ana dilinde eğitimle ilgili yöneltilen soruya Kurtulmuş, üniversite açılışında kendi görüşlerini ifade ettiğini belirterek yanıt verdi: "Çok temel bir insani haktan bahsettim. Herkesin doğuştan gelen haklarından birisi, kendi ana dilini kullanabilmesidir." Nasıl karar alınacağı konusunda ise kararı komisyonun vereceğini vurguladı ve komisyonun amacını şu sözlerle tekrar etti:

"Komisyon, yasa yapmak için kurulmuş bir komisyon değildir. Anayasa değiştirmek için kurulmuş bir komisyon değildir. Bu komisyon, sadece bu sürecin demokratik olgunlukla bitirilmesi için tespitlerini ve tekliflerini TBMM Genel Kuruluna tavsiye eder. Benim temennim, alınacak kararın daha evvel aldığımız üç kararda olduğu gibi ittifakla alınarak Meclis'in Genel Kuruluna komisyonun raporunun gönderilmesidir."

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Diyarbakır Sivil Toplum Buluşması" programının ardından...

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Diyarbakır Sivil Toplum Buluşması" programının ardından, gazetecilerin Diyarbakır ziyareti ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı