Kurtulmuş ve Zambiya Meclis Başkanı Nelly Mutti ile ortak açıklama
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Zambiya Ulusal Meclisi Başkanı Nelly Mutti ile TBMM'de düzenlenen ortak basın açıklamasında Türkiye'nin Afrika politikası üzerine değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, Türkiye'nin son yıllarda Afrika ile ilişkilerini "yeni bir perspektif ve bakış açısıyla" ele aldığını belirtti.
Türkiye-Afrika ilişkilerinin üç temel ayağı
Kurtulmuş'un aktardığına göre bu bakış açısının üç temel ilkesi bulunuyor: Afrika, Afrikalılarındır; Afrika sorunlarına Afrikalılar tarafından çözümler üretilmeli; Afrika'nın yer altı ve üstü kaynakları sömürülmemeli, bunun yerine Afrika halklarıyla "kazan-kazan" prensibine dayalı ilişkiler kurulmalı. Bu çerçevede Türkiye-Afrika ilişkilerinin önemli ölçüde geliştiğini vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin Afrika'daki yatırımlarının yaklaşık 100 milyar dolar44'e çıktığını söyledi.
Netanyahu'ya tepki ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek
Kurtulmuş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik açıklamalarına sert tepki gösterdi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin Türkiye'nin bölgedeki menfaatlerini korumaya yönelik olduğunu belirterek, Netanyahu'yu katliamın ve soykırım suçunun sorumlusu olmakla suçladı.
"Cumhurbaşkanımıza hitap eden bu sözlerini tamamıyla kendisine iade ediyoruz" diyen Kurtulmuş, bir soykırımcıya atıf yaparak bu tür ifadelerin uluslararası alanda kıymeti olmadığını TBMM çatısı altından ilan ettiklerini aktardı.
CHP iç tartışmaları ve TBMM'nin rolü
Bir gazetecinin CHP'deki gelişmelere ilişkin sorusu üzerine Kurtulmuş, partilerin kurum içi çekişmelerini kendi aralarında çözmelerini ümit ve tavsiye ettiklerini söyledi. TBMM Başkanlığı'nın partilerin içtüzükleri ve Meclis grup iç yönetmelikleri çerçevesinde hareket ettiğini belirten Kurtulmuş, Meclis'in herhangi bir partinin iç ihtilafında taraf olmasının mümkün olmadığını vurguladı.
"Bu tartışmayı çözecek makam Türkiye Büyük Millet Meclisi değildir" ifadesiyle Kurtulmuş, CHP'nin kendi içinde mutabakat sağlayarak kurumsal kimliğini güçlendirmesini temenni etti.
Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in Meclis'teki makam odasının tahsisi gibi taleplerin büyük resmin içindeki detaylar olduğunu; Meclis Başkanlığı gerektiğinde adım atacağını belirtti.
'Terörsüz Türkiye' süreci ve yasal düzenlemeler
Kurtulmuş, 'Terörsüz Türkiye' sürecine ilişkin olarak Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun raporunu bir yol haritası olarak nitelendirdi. Rapordaki özellikle altıncı ve yedinci maddelerin somut öneriler getirdiğini ve bunların gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
Raporda tanımlanan "kritik eşik"e dikkat çeken Kurtulmuş, terör örgütünün silahlarını bıraktığının tespit edilmesi ve örgütün gerçekten feshedildiğinin anlaşılması paralelinde gerekli yasal düzenlemelerin Meclis'te yapılması gerektiğini, bu sürecin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
TBMM Başkanı'nın ifadeleri; Türkiye-Afrika ilişkileri, İsrail eleştirisi, CHP iç tartışmalarının Meclis dışı çözümü ve terörle mücadele sürecine ilişkin yasal adımlar üzerinde odaklandı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Bu tartışmayı çözecek makam TBMM değildir"