Tayland, Kamboçya Senato Başkanı ve eski Başbakan Hun Sen ile mevcut Başbakan Hun Manet’e suikast düzenlemeyi amaçladığına dair iddiaları yalanladı. Tayland Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kamboçya Enformasyon Bakanı Neth Pheaktra'nın sosyal medya hesabında paylaştığı ve yerel basında yer alan iddialara yanıt verildi.
Açıklamada, bu iddiaların istihbarat kaynaklarına dayandığı öne sürülerek, Tayland’ın Hun Sen ve Hun Manet’e suikast düzenlemeye hazırlandığı ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı, bu asılsız iddiaları kesin olarak reddetti. İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığına ilişkin görüşmeler sürerken, yalan haberlerin yapıcı olmadığına vurgu yapıldı ve böyle durumların gerilimi barışçıl yollarla çözme çabalarını tehdit ettiği belirtildi.
Tayland ile Kamboçya Arasındaki Sınır Çatışması
Güneydoğu Asya’da yer alan Tayland ile Kamboçya, 817 kilometrelik sınırlarıyla uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor. 28 Mayıs 2023’te, sınır anlaşmasının ihlali nedeniyle kısa süreli çatışmalar yaşandı ve taraflar sorunun barışçıl çözüme kavuşturulması için anlaşmaya vardı.
Ancak, yaklaşık iki ay sonra, 24 Temmuz’da sınır hattında yaşanan çatışmalarda toplam 32 kişi hayatını kaybetti. Kamboçya Başbakanı Hun Manet ile Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai, Malezya'nın arabuluculuğunda Kuala Lumpur’da bir araya geldi. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, tarafların 'acil ve koşulsuz' ateşkes sağlama konusunda anlaştığını duyurdu.
Tayland Dışişleri Bakanlığı, Kamboçya'yı ihtilaflı sınıra saldırılar düzenlemekle suçlayarak, bunun ateşkes anlaşmasının açık bir ihlali olduğunu belirtti. Kamboçya Savunma Bakanlığı ise söz konusu iddiaları yalanladı.