DOLAR
42,83 0%
EURO
50,38 -0,36%
ALTIN
6.169,19 -0,02%
BITCOIN
3.738.697,92 0,3%

Tavşanlı'da Aralık Sonunda da Melki (Kanlıca) Mantarı Tezgahlarda; Fiyatlarda Düşüş

Tavşanlı'da 'Melki' (Kanlıca) mantarı Aralık sonuna kadar tezgahlarda kaldı; fiyatlar sezon başındaki 400 TL/kg'den 100–150 TL/kg'ye geriledi.

Yayın Tarihi: 25.12.2025 11:51
Güncelleme Tarihi: 25.12.2025 12:15

Tavşanlı'da Aralık Sonunda da Melki (Kanlıca) Mantarı Tezgahlarda; Fiyatlarda Düşüş

Tavşanlı'da Aralık Sonunda da Melki (Kanlıca) Mantarı Tezgahlarda

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde halk arasında "Melki" olarak bilinen Kanlıca mantarı, Aralık ayının son günlerinde de tezgahları süslemeye devam ediyor. Fiyatı sezon başına göre hayli düştü ve vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Durak Mahallesi ve "Kantar" bölgesi pazar haline geldi

Durak Mahallesi'nde bulunan ve halk arasında "Kantar" olarak bilinen bölge, Eylül ayında başlayan mantar sezonunun devamıyla adeta bir mantar pazarına dönüştü. Dağlardan büyük emeklerle toplanan Melki mantarları, burada kurulan tezgahlarda satışa sunuluyor.

Sezon başında kilogramı 400 TL olan Melki mantarının fiyatı, bolluğun artmasıyla 100–150 TL aralığına geriledi. Eylül ayında başlayan sezon, Aralık ayı sonuna kadar toplandı ve satışlar sürdü; satıcılar, satışların kar yağana kadar devam edeceğini belirtiyor.

Toplayıcının gözlemleri ve yoğunlaşan bölgeler

Uzun yıllardır mantar toplayıcılığı ve satıcılığı yapan Cemil Akdağ, sürecin zorluklarını ve mantarın rotasını anlattı. Akdağ, toplayıcılığın emek gerektirdiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Melki satışları kar yağana kadar devam eder. Melkiler ilk çıktığında 400 lira idi, şimdi bollukla beraber 100-150 TL’ye kadar düştü. Eylül ayında çıkmaya başlayan melkiler, Aralık ayı sonuna kadar toplandı ve satışı sürdü. Ancak toplaması gerçekten çok zor, gün boyu dağ dağ geziyoruz. Son zamanlarda mantarlar özellikle Yaylacık ve Domaniç ilçesi Sarıot köyü ormanlarında yoğunlaşıyor."

Havanın henüz karla kaplanmamış olması, satıcıların ormanların derinliklerinden topladıkları bu doğal ürünü Durak Mahallesi'ndeki tezgahlarda sunmalarına olanak tanıyor.

MANTAR PAZARI

MANTAR PAZARI

MELKİLER

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.