DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.850.371,59 -0,12%

Tacikistan'da 'Küresel Buzul Gözlem Gereksinimi' Paneli Düzenlendi

Tacikistan'daki uluslararası konferansta buzul gözlemlerinin önemi vurgulandı ve işbirliği çağrısı yapıldı.

Yayın Tarihi: 31.05.2025 13:46
Güncelleme Tarihi: 31.05.2025 13:46

Tacikistan'da 'Küresel Buzul Gözlem Gereksinimi' Paneli Düzenlendi

Tacikistan'da Buzul Gözlem Paneli

Tacikistan, iklim değişikliğiyle mücadelede veri toplamanın önemini ele alan 'Küresel Buzul Gözlem Gereksinimi' paneline ev sahipliği yaptı. Panel, 29 Mayıs'ta başkent Duşanbe'de gerçekleştirilen 'Buzulların Korunmasına ilişkin Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans'ın bir parçası olarak düzenlendi.

Panelin Moderatörü ve Katılımcılar

Panelin moderatörlüğünü Zürih Üniversitesi Buzul Bilimi ve Dinamik Jeomorfoloji Grubu'nda araştırmacı olan Evan Miles üstlendi. Tacikistan Hidrometeoroloji Kurumu Başkanı Abdullo Habibullo Kurbonzoda, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ile yapılan işbirliği çerçevesinde, dağlık bölgelerdeki buzul gözlem faaliyetlerine ve personel yetiştirilmesine dair memnuniyetini dile getirdi.

Buzullar ve Su Kaynakları

Kurbonzoda, Tacikistan’ın önemli miktarda buzul barındırdığını ve buzul kaynaklarının Orta Asya'daki tatlı su kaynaklarının %60'ını oluşturduğunu belirtti. Bu kaynakların sınırlı olduğunu ve korunması gerektiğine dikkat çekti.

Uluslararası İşbirliği Önemli

Konferansın, uluslararası işbirliğini artırarak su kaynaklarının adil paylaşımına ve buzul koruma çalışmalarına somut adımlar atılması için bir fırsat sunacağını ifade etti.

WMO'dan Çağrı

WMO Hidroloji, Su ve Kriyosfer Direktörü Stefan Uhlenbrook, dağlık bölgelerdeki buzul gözlem faaliyetlerinin iklim modellerinin geliştirilmesi ve su kaynaklarının yönetiminde kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Tacikistan’ın yüksek rakımlarda kurduğu buzul gözlem istasyonlarını takdirle karşıladığını söyledi ve bu tür çalışmaların küresel ölçekte örnek teşkil ettiğini belirtti.

Uhlenbrook, buzul uzunluklarının ve kalınlıklarının sürekli izlenmesinin gerekliliğini ifade ederek, “150 yıl önce bu gözlemlerin önemli olduğu belirtilmişti. Bugün bu gözlemlere her zamankinden daha fazla ve acilen ihtiyacımız var.” dedi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı