Tacikistan Cumhurbaşkanı, Gelişmekte Olan Ülkelere Yönelik Afet Yardım Fonlarının Arttırılmasını Talep Etti

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, iklim değişikliği nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yardım fonlarının artırılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 04.04.2025 18:05
Güncelleme Tarihi: 04.04.2025 18:05

Tacikistan Cumhurbaşkanı, Gelişmekte Olan Ülkelere Yönelik Afet Yardım Fonlarının Arttırılmasını Talep Etti

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, uluslararası toplumdan iklim değişikliğiyle mücadele önlemleri kapsamında gelişmekte olan ülkelere yönelik afet yardım fonlarının artırılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Rahman, Özbekistan'ın Semerkand şehrinde düzenlenen "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı uluslararası forumda konuştu.

Rahman, tüm dünyanın iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, Orta Asya bölgesinin de bu durumdan etkilendiğini belirtti. Bu şartların, ülke ekonomileri ve ekosistemleri üzerinde ciddi tahribatlara yol açtığını vurguladı.

Tacikistan'daki iklim değişikliği programlarına ayrılan yıllık fon açığının 400 milyon doları aştığını ve büyük ölçekli iklim değişikliği durumlarında bu rakamın 1,5 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Rahman, uluslararası desteğin bölgedeki zorlukların aşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Rahman, ülkesi için su ve iklim ile ilgili son 20 yılda önerilen inisiyatiflerin uluslararası düzeyde etkin biçimde uygulandığına dikkat çekti. Tacikistan'daki buzulların Orta Asya'nın su kaynaklarının %60'ını oluşturduğunu belirterek, son 50 yılda 14 bin buzuldan yaklaşık 1300'ünün tamamen eridiğini ve bunun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Rahman, BM Genel KuruluUluslararası Buzulları Koruma Yılı" ve 21 Mart'ı "Dünya Buzul Günü" olarak ilan ettiğini hatırlatarak, forum katılımcılarını mayıs ayında Duşanbe'de düzenlenecek Birinci Uluslararası Buzulları Koruma Konferansı çalışmalarına katılmaya davet etti.

İklimsel istikrarın sağlanması, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması konularındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan Rahman, bu konunun yalnızca Orta Asya için değil, dünya genelinde kritik bir meseleyi teşkil ettiğini söyledi.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen "Küresel...

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı uluslararası forumda konuştu.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen "Küresel...

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı uluslararası forumda konuştu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı