Süveyda'da Ateşkes Sağlandı, Polis Gücü Kontrolü Ele Alıyor

Süveyda'da çatışmaların sona ermesiyle birlikte polis güçleri bölgedeki kontrolü sağlıyor, Bedevi Araplar ise çekilmeye başladı.

Yayın Tarihi: 20.07.2025 14:28
Güncelleme Tarihi: 20.07.2025 14:28

Süveyda'da Ateşkes Sağlandı, Polis Gücü Kontrolü Ele Alıyor

Suriye’nin Süveyda ilinde yerel gruplar arasında başlayan çatışmalar, Şam yönetimi ile arabulucu ülkelerin çabaları sonucu sağlanan ateşkesle durma noktasına geldi. Kent merkezi çevresinde konuşlanan polis güçleri, bölgedeki güvenliği sağlamak için harekete geçti.

13 Temmuz'da patlak veren çatışmalar, önceki gün en şiddetli evresine ulaşmış ve İsrail saldırıları sonrası Şam yönetimi güçlerinin bölgeden çekilmesiyle başlamıştı. Bugün itibarıyla, Süveyda içindeki silah ve patlama sesleri uzun aralıklarla duyulmakta.

Dün, Bedevi Arap savaşçıları ve onlara destek veren aşiret güçleri, Süveyda kent merkezinden çekilme kararı aldıklarını duyurdu. Şam yönetimi tarafından yapılan çağrıların, aileler için güvenlik sağlanması koşuluyla kabul edildiği belirtildi.

Bedevi Araplar ile destekleyen aşiretlerin, kırsal alanlardan kademeli olarak çıkışları sürerken, polis güçleri hala kent merkezine girmemiş durumdadır. Ancak Süveyda’ya ulaşan yollar ile ilin girişindeki kontrol noktalarında yoğun bir güvenlik önlemi alınmakta. Polis, kente girişlere izin vermemekte ve yalnızca içerden dışarıya çıkışları sağlamaktadır.

Süveyda'da Çatışmaların Tarihçesi

Süveyda’da 13 Temmuz'da Bedevi Araplar ile Dürzi gruplar arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Suriye güvenlik güçlerinin müdahale girişimi, pusuya düşürülmesi sonucu başarısız oldu. Çatışmalar, ateşkesle durdurulmuş, ancak Hikmet el-Hecri’ye bağlı Dürzi güçleri bu ateşkesi ihlal etti.

İsrail ordusu ise 16 Temmuz'da önemli Suriye hükümet tesislerine saldırılar düzenledi. Bu süreçte, Suriye ordusu Süveyda’dan çekilmek zorunda kalırken, Hecri grubu Bedevi ailelerini yerinden etmeye ve infazlar gerçekleştirmeye başladı. Dışarıdan gelen binlerce aşiret savaşçısı, Bedevi Araplarına destek için bölgeye ulaştı.

Suriye yönetimi, 19 Temmuz’da güvenlik güçlerini yeniden Süveyda’ya konuşlandırarak, Bedevi ve aşiret savaşçılarının kenti terk etmesini sağladı. 13 Temmuz’dan bu yana silahlı ya da sivil olmak üzere yüzlerce kişi hayatını kaybederken, toplam kayıpların daha yüksek olabileceği tahmin edilmektedir.

Suriye’nin Süveyda ilinde yerel gruplar arasında başlayıp büyüyen ve Şam yönetimi ile arabulucu...

Suriye’nin Süveyda ilinde yerel gruplar arasında başlayıp büyüyen ve Şam yönetimi ile arabulucu ülkelerin girişimiyle sağlanan ateşkesle bölgedeki çatışmalar dururken polis gücü kentin dış kesimlerinde konuşlanıyor.

Suriye’nin Süveyda ilinde yerel gruplar arasında başlayıp büyüyen ve Şam yönetimi ile arabulucu...

Suriye’nin Süveyda ilinde yerel gruplar arasında başlayıp büyüyen ve Şam yönetimi ile arabulucu ülkelerin girişimiyle sağlanan ateşkesle bölgedeki çatışmalar dururken polis gücü kentin dış kesimlerinde konuşlanıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı